Kwalificatiedossier
Voor jouw opleiding zijn landelijke eisen beschreven in het kwalificatiedossier. .
Het kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Dit kwalificatiedossier is door de Minister van Onderwijs vastgesteld. Deze eisen gelden dus voor iedereen in Nederland die jouw opleiding volgt. Je vindt jouw kwalificatiedossier op www.kwalificatiesmbo.nl.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.
1. Het basisdeel, wordt gevormd door:
De beroepsspecifieke onderdelen
In het basisdeel zijn de kerntaken, die onderverdeeld zijn in werkprocessen beschreven. Soms zijn er aanvullende eisen per uitstroomprofiel, deze zijn dan opgenomen in het onderwijsprogramma.
De generieke onderdelen
De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:
Nederlandse taal;
Rekenen;
Loopbaan
Burgerschap
Engels (alleen niveau 4)
Zie voor meer uitleg over het generieke onderdelen paragraaf examinering.
2. Het profieldeel
In het profieldeel staan kerntaken en werkprocessen beschreven die specifiek voor jouw opleiding gelden.
3. Het keuzedeel
Een deel van je opleiding bestaat uit keuzedelen. Je kunt uit verschillende keuzedelen kiezen. Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding.
Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:
- verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
- verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden, bijvoorbeeld door onderdelen van andere opleidingen te volgen;
- doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo of naar het hbo.
Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Kijk voor meer informatie over keuzedelen verderop in dit ST’OER.
Een overzicht van de keuzedelen die jij kan kiezen vind je in de lijst keuzedelen op Sharepoint.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Kiezen uit aanbod van andere opleidingen
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet door jouw opleiding wordt aangeboden, maar wel binnen een andere opleiding van COG-mbo, dan bespreek je dit met je slb-er.
De slb-er/ het team bekijkt dan de mogelijkheden voor het volgen van dit keuzedeel.
Er zijn twee mogelijkheden:
1.Het keuzedeel is landelijk gekoppeld aan jouw opleiding (een overzicht is te vinden op de website van het SBB):
- Wanneer het keuzedeel op COG-mbo aangeboden wordt door een andere opleiding, dan kun je deze volgen.
- Wanneer het keuzedeel niet op COG-mbo aangeboden wordt, zal de opleiding moeten kijken naar de mogelijkheden.
2.Het keuzedeel is landelijk niet gekoppeld aan jouw opleiding.
- De school onderzoekt of het keuzedeel dat je wilt volgen niet overlapt met je opleiding. Als er geen overlap is zal de studentadministratie jou inschrijven voor het keuzedeel.
Extra keuzedelen kiezen
Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen. Overleg dit altijd even met je slb'er.
Keuzedelen kiezen bij andere onderwijsinstellingen
In overleg is het ook mogelijk een keuzedeel te volgen bij een andere onderwijsinstelling. Je slb’er kan je hier meer over vertellen.
Uitvoering keuzedeelexamen
In het examenplan van het keuzedeel is aangegeven op welke wijze het keuzedeel geëxamineerd wordt en of de examinering op school of in de bpv plaatsvindt.
BPV
Stages vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je oefent, doet werkervaring op en laat zien dat het werk bij je past. We noemen dit de beroepspraktijkvorming ofwel bpv. De bpv vindt plaats bij erkende leerbedrijven. Dit zijn bedrijven/instellingen die aan bepaalde eisen voldoen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier www.stagemarkt.nl.
Voordat je op stage gaat krijg je op school voorbereidingslessen. Tijdens de gehele stageperiode begeleiden je op school en in het werkveld.
In ieder leerjaar loop je stage. Afhankelijk van de opleiding en het aantal jaren kan dit verschillen in dagen en perioden. In het laatste jaar van je opleiding voer je je beroepsgerichte examens uit tijdens je stageperiode.
Wanneer je in de zorg gaat stage lopen, kan het zijn dat je weekenden en avonden wordt ingepland om stage te lopen. Houdt hier rekening mee.
Elke leerling krijgt vanuit school een BPV-begeleider toegewezen. Deze BPV-begeleider neemt na een paar weken contact op met je stage om te vragen hoe het gaat. Dan wordt er tevens een afspraak gemaakt voor een tussenevaluatie. Richting het einde van de stage zal de BPV-begeleider wederom contact opnemen met de stage voor de eindevaluatie. Afhankelijk van de voortgang zal deze telefonisch of op locatie plaatsvinden.
Buitenlandstage bij ROC A12
Verleg jij graag je grenzen? Dan is een stage in het buitenland iets voor jou! Een stage in het buitenland bied je de kans om internationale werk- en leerervaring op te doen, om je talenkennis een enorme boost te geven en om andere vaardigheden zoals ondernemerschap en managementcompetenties te ontwikkelen. Allemaal zaken die later, bij het zoeken van een baan, goed van pas kunnen komen. En….het is natuurlijk een fantastische ervaring om een tijd in het buitenland te wonen en te studeren.
Voor meer informatie:
https://www.a12.nl/stage-het-buitenland
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
Meerjarenplanning
Hieronder vind je de zogeheten meerjarenplanning van jouw opleiding, dit is een globaal overzicht van je opleiding. De opleiding dienstverlening bestaat uit beroepsspecifieke, beroepsondersteunende en generieke onderdelen. Daarnaast krijg je ook twee keuzedelen. In de meerjarenplanning staat hoeveel uur les je krijgt voor onderdelen uit het programma en hoeveel uur les je krijgt voor de keuzedelen. Ook staat hierin hoeveel uur je generieke les krijgt (Nederlands, Rekenen, en Burgerschap) en hoeveel uur en in welke periode je gaat stagelopen
Naast deze meerjarenplanning krijg je uiteraard een gedetailleerd lesrooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt.
Opbouw opleiding
De opleiding is gebaseerd op het kwalificatiedossier Dienstverlening-Helpende Zorg en Welzijn. Tijdens de opleiding besteden we aan aandacht aan de volgende kerntaken (Belangrijkste werkzaamheden van het beroep) en werkprocessen (Uit welke onderdelen de belangrijkste werkzaamheden bestaan):
Kerntaken en werkprocessen
Voert dienstverlenende werkzaamheden uit (Kerntaak)
Bijbehorende werkprocessen:
- Bereidt werkzaamheden voor en stemt af
- Maakt ruimtes gebruiksklaar
- Treedt op als aanspreekpunt
- Voert eenvoudige administratieve werkzaamheden uit
- Assisteert bij voorraadbeheer
- Draagt bij aan een veilige situatie
- Voert eenvoudige onderhouds- en herstelwerkzaamheden uit
- Voert werkzaamheden uit gericht op voeding
- Evalueert de werkzaamheden
Ondersteunt bij dagelijkse activiteiten in zorg en welzijn (Kerntaak)
Bijbehorende werkprocessen
- Ondersteunt bij wonen en huishouden
- Ondersteunt bij persoonlijke zorg en ADL
- Assisteert bij de uitvoering van sociale en recreatieve activiteiten
In beide leerjaren komen alle kerntaken en werkprocessen aan bod, waarbij het accent in leerjaar 1 meer ligt op de kerntaak Voert dienstverlenende werkzaamheden uit en in leerjaar 2 op verdieping in de kerntaak Ondersteunt bij dagelijkse werkzaamheden in zorg en welzijn.
Tijdens leerjaar één zal je onder andere gaan kennis maken met de basisvakken voor je beroep, de zogenaamde beroepsspecifieke vakken , zoals zorgvakken en begeleiden en creatieve vakken. Bovendien zal je ook een keuzedeel volgen. Daarnaast krijg je generieke vakken en ondersteunende vakken, bijvoorbeeld administratieve vaardigheden, communicatie en sociale vaardigheden. Natuurlijk loop je ook stage en krijg je voorbereidende lessen. We werken een aantal keer per jaar met grotere projecten.
In het tweede leerjaar ga je je meer verbreden en verdiepen. De vakken van leerjaar één zullen terug komen maar dan met andere/verdiepende onderwerpen. Ook in leerjaar twee volg je een keuzedeel.
Soms volg je workshops of lessen met andere opleidingen niveau 2.
Examens
Je sluit de opleiding af met examens in de praktijk (stage) in leerjaar 2. Deze gaan over alle kerntaken en werkprocessen.
Het eerste keuzedeel sluit je af met een examen in leerjaar 1, het tweede met een examen in leerjaar 2.
De generieke examens van Nederlands, Rekenen Burgerschap en LOB vinden plaats in het tweede leerjaar.
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.