Kwalificatiedossier
Voor jouw opleiding zijn landelijke eisen beschreven in het kwalificatiedossier. .
Het kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Dit kwalificatiedossier is door de Minister van Onderwijs vastgesteld. Deze eisen gelden dus voor iedereen in Nederland die jouw opleiding volgt. Je vindt jouw kwalificatiedossier op www.kwalificatiesmbo.nl.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.
1. Het basisdeel, wordt gevormd door:
De beroepsspecifieke onderdelen
In het basisdeel zijn de kerntaken, die onderverdeeld zijn in werkprocessen beschreven. Soms zijn er aanvullende eisen per uitstroomprofiel, deze zijn dan opgenomen in het onderwijsprogramma.
De generieke onderdelen
De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:
Nederlandse taal;
Rekenen;
Loopbaan
Burgerschap
Engels (alleen niveau 4)
Zie voor meer uitleg over het generieke onderdelen paragraaf examinering.
2. Het profieldeel
In het profieldeel staan kerntaken en werkprocessen beschreven die specifiek voor jouw opleiding gelden.
3. Het keuzedeel
Een deel van je opleiding bestaat uit keuzedelen. Je kunt uit verschillende keuzedelen kiezen. Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding.
Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:
- verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
- verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden, bijvoorbeeld door onderdelen van andere opleidingen te volgen;
- doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo of naar het hbo.
Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Kijk voor meer informatie over keuzedelen verderop in dit ST’OER.
Een overzicht van de keuzedelen die jij kan kiezen vind je in de lijst keuzedelen op Sharepoint.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Kiezen uit aanbod van andere opleidingen
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet door jouw opleiding wordt aangeboden, maar wel binnen een andere opleiding van COG-mbo, dan bespreek je dit met je slb-er.
De slb-er/ het team bekijkt dan de mogelijkheden voor het volgen van dit keuzedeel.
Er zijn twee mogelijkheden:
1.Het keuzedeel is landelijk gekoppeld aan jouw opleiding (een overzicht is te vinden op de website van het SBB):
- Wanneer het keuzedeel op COG-mbo aangeboden wordt door een andere opleiding, dan kun je deze volgen.
- Wanneer het keuzedeel niet op COG-mbo aangeboden wordt, zal de opleiding moeten kijken naar de mogelijkheden.
2.Het keuzedeel is landelijk niet gekoppeld aan jouw opleiding.
- De school onderzoekt of het keuzedeel dat je wilt volgen niet overlapt met je opleiding. Als er geen overlap is zal de studentadministratie jou inschrijven voor het keuzedeel.
Extra keuzedelen kiezen
Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen. Overleg dit altijd even met je slb'er.
Keuzedelen kiezen bij andere onderwijsinstellingen
In overleg is het ook mogelijk een keuzedeel te volgen bij een andere onderwijsinstelling. Je slb’er kan je hier meer over vertellen.
Uitvoering keuzedeelexamen
In het examenplan van het keuzedeel is aangegeven op welke wijze het keuzedeel geëxamineerd wordt en of de examinering op school of in de bpv plaatsvindt.
Specifieke beroepsvereisten
Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Een beroepsbeoefenaar of stagiaire in de zorg dient bij aanvang van de werkzaamheden vaak een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen. De Verklaring Omtrent het Gedrag is bedoeld om kwetsbare groepen in de Zorg te beschermen tegen misbruik. Het is de verantwoordelijkheid van de beroepsbeoefenaar om aan deze eis te voldoen en valt formeel buiten de opdracht van de onderwijsinstelling die de opleiding verzorgt (meer informatie op onder andere www.rijksoverheid.nl en www.vgn.nl). Wanneer verwacht wordt dat je een VOG overlegt, hoor je dat van de BPV instelling.
Inenting Hepatitis B
Iedere beroepsbeoefenaar en stagiaire wordt vooraf ingeënt tegen Hepatitis B (zie Arbowet). Financiering voor stagiaires loopt via stage fonds.
BPV
Stages (of werk in de BBL) vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je oefent, doet werkervaring op en laat zien dat het werk bij je past. We noemen dit de beroepspraktijkvorming ofwel bpv. De bpv vindt plaats bij erkende leerwerkbedrijven. Dit zijn bedrijven/instellingen die aan bepaalde eisen voldoen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier www.stagemarkt.nl.
Voordat je op stage gaat, krijg je een aantal voorbereidingslessen. Je krijgt uitleg wat het doel is van de stage en welke opdrachten je op de stage gaat uitvoeren.
Tijdens je opleiding loop je in verschillende branches stage. Voorafgaand aan een stage, kun je via een formulier je voorkeur invullen. Op basis van je voorkeur zal het BPV-bureau jou een stageplaats toewijzen.
Binnen de LOB-lessen (Loopbaan- en OriëntatieBegeleiding) word je voorbereid op de oefenopdrachten.
In leerjaar 1 ga je minimaal 310 uur op stage, vanaf periode 2. In leerjaar 2 ga je minimaal 440 uur op stage gedurende het gehele jaar tot aan de diplomering.
Tijdens je stageperiode komt de slb-er/bpv-docent regelmatig bij je langs. Samen met je werkbegeleider en jou bespreken we dan je ontwikkeling in de BPV. We vullen samen ongeveer 2 keer per jaar een BPV voortgangsformulier in waarin we feedback geven over je ontwikkeling. Aan het einde van de opleiding Krijg je een eindbeoordeling die voldoende moet zijn om het diploma te kunnen ontvangen.
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
Het onderwijs
Wij stellen de cliënt centraal in ons onderwijs. We bieden werken in de praktijk aan. Dit betekent dat je in de eerste 10 weken naast lessen op school ook 1 dagdeel per week onder begeleiding van een docent gaat werken in de praktijk. Aansluitend ga je 30 weken stage lopen.
Aan iedereen wordt de mogelijkheid geboden om te versnellen. Dat betekent dat je aan het begin van leerjaar 1 kunt aangeven of je dit wilt. Na 10 weken wordt er bekeken of je voldaan hebt aan de criteria om te mogen versnellen. Heb je hieraan voldaan, dan kun je de opleiding binnen 1 jaar afronden. In dit jaar wordt dan het (gedeeltelijke) onderwijsprogramma van leerjaar 2 ook gevolgd, inclusief het keuzedeel dat in leerjaar gepland 2 staat. Kun je niet voldoen aan de criteria, dan volg je het tweejarige onderwijsprogramma.
Binnen school werken we aan 4 grote projectopdrachten, waar je in kleine groepjes samen aan werkt. Om je hiervoor klaar te stomen, krijg je op school beroepslessen. Tijdens deze lessen leer je de stof die je nodig hebt om de projecten te kunnen voorbereiden en uitvoeren.
In de praktijklessen, die op school plaatsvinden leer je onder andere hoe je een client kan ondersteunen bij zijn dagelijkse verzorging. Vandaaruit ontwikkel je de vaardigheden die nodig zijn om de juiste zorg en begeleiding aan de cliënt te verlenen.
De opdrachten en praktijklessen zijn direct gelinkt aan het kwalificatiedossier. Zoals je in de meerjarenplanning kan zien werk je gedurende leerjaar 1 en 2 aan de basisdeel kerntaak voert dienstverlenende werkzaamheden uit (denk hierbij aan: optreden als aanspreekpunt, assisteren bij voorraadbeheer of werkzaamheden uitvoeren gericht op voeding). Ook zijn er opdrachten gericht op het profieldeel: Ondersteunt bij dagelijkse activiteiten in zorg en welzijn. Hier leer je te ondersteunen bij wonen en huishouden, de persoonlijke zorg. En assisteer je bij de uitvoering van activiteiten.
En daarnaast volg je 2 keuzedelen die afgestemd zijn op wat de branche van je vraagt. in beide leerjaren komt er een keuzedeel aan bod en rond je deze af met het uitvoeren van een examen.
Het onderwijs wordt vanuit een digitale leeromgeving aangeboden. Deze omgeving heet Dulon online. In deze omgeving zijn de beroepslessen en de projectopdrachten opgenomen. Ook Burgerschap, LOB, Nederlands, rekenen en de voortgang binnen de stage zijn terug te vinden in Dulon online.
Wij willen met jou werken aan een positieve groepsvorming door heldere regels en structuur te bieden, feedback te geven en te vragen, waardoor een veilig leerklimaat ontstaat en er een positieve omgang met elkaar is.
Wij stellen de relatie met jou voorop door jou als persoon centraal te stellen. Door kennis te hebben van jouw achtergrond en je open te benaderen, willen we jou klaarstomen voor de maatschappij als mens en beginnend beroepsbeoefenaar.
LARS route
Bij LARS werken studenten van verschillende niveaus en opleidingen samen. Er is een nauwe samenwerking tussen de beroepspraktijk en het onderwijs. Je brengt de praktijk mee naar het klaslokaal waar de theorie gekoppeld wordt en je neemt wat je leert meteen weer terug naar de praktijk.
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.