Kwalificatiedossier
Voor jouw opleiding zijn landelijke eisen beschreven in het kwalificatiedossier. .
Het kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Dit kwalificatiedossier is door de Minister van Onderwijs vastgesteld. Deze eisen gelden dus voor iedereen in Nederland die jouw opleiding volgt. Je vindt jouw kwalificatiedossier op www.kwalificatiesmbo.nl.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel , een profieldeel en een keuzedeel
Je opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.
1. Het basisdeel, wordt gevormd door:
De beroepsspecifieke onderdelen
In het basisdeel zijn de kerntaken, die onderverdeeld zijn in werkprocessen beschreven. Soms zijn er aanvullende eisen per uitstroomprofiel, deze zijn dan opgenomen in het onderwijsprogramma.
De generieke onderdelen
De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:
Nederlandse taal;
Rekenen;
Loopbaan
Burgerschap
Engels (alleen niveau 4)
Zie voor meer uitleg over het generieke onderdelen paragraaf examinering.
2. Het profieldeel
In het profieldeel staan kerntaken en werkprocessen beschreven die specifiek voor jouw opleiding gelden.
3. Het keuzedeel
Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding.
Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:
- verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
- verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden, bijvoorbeeld door onderdelen van andere opleidingen te volgen;
- doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo of naar het hbo.
Zie voor meer informatie over keuzedelen het paragraaf verderop in deze ST’OER.
Een overzicht van de keuzedelen die jij kan kiezen vind je in de lijst keuzedelen op Sharepoint.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Kiezen uit aanbod van andere opleidingen
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet door jouw opleiding wordt aangeboden, maar wel binnen een andere opleiding van ROC A12, dan kun je hiervoor een aanvraag indienen bij de Decentrale Examencommissie (DEC) van je eigen opleiding. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden:
- Het keuzedeel mag inhoudelijk niet overlappen met je opleiding (op basis van het kwalificatiedossier) en het mag niet samenvallen met andere lessen van je opleiding.
- Het verzoek moet je uiterlijk 4 maanden voor de start van het keuzedeel hebben aangevraagd. Je aanvraag wordt door de DEC bekeken en beoordeeld. Je ontvangt zo snel mogelijk schriftelijk bericht of je dit keuzedeel ook echt kunt en mag volgen.
- Een DEC kan de aanvraag van een keuzedeel weigeren als het onder lestijd van andere vakken valt of als het overlap heeft met je opleiding.
- Na goedkeuring van de DEC kun je je aanmelden voor het keuzedeel waarvoor toestemming is verleend. Als blijkt dat het maximumaantal deelnemers is bereikt of als er onvoldoende deelnemers zijn om het keuzedeel te organiseren, meld dit dan bij je slb'er. Dan gaan jullie samen op zoek naar een passend alternatief.
- Keuzedelen worden vaak samen met de arbeidsmarktregio bepaald. Hierdoor kunnen tussentijds wijzigingen optreden, zowel wettelijk als organisatorisch. Over deze wijzigingen word je zo spoedig mogelijk geïnformeerd.
Extra keuzedelen kiezen
Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen. Overleg dit altijd even met je slb'er.
Keuzedelen kiezen bij andere onderwijsinstellingen
In overleg is het ook mogelijk een keuzedeel te volgen bij een andere onderwijsinstelling. Je slb’er kan je hier meer over vertellen.
Uitvoering keuzedeel- examen
In het examenplan van het keuzedeel is aangegeven op welke wijze het keuzedeel geexamineerd wordt en of de examering op school of in de bpv plaats vindt.
Specifieke beroepsvereisten
Voorwaarden voor examinering
Voordat je kunt starten met het examen ‘Voert het ontwikkelplan uit’ moet je 'Leerdoelen werken met baby's' hebben afgerond. Dit wordt een formatief bewijsstuk genoemd. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt afronden. Je SLB’er vertelt je hier meer over.
Voorwaarden voor diplomering
Je voldoet aan de taaleis van de wet IKK en de taaleis van de Voorschoolse Educatie (VE) wanneer het gemiddelde van Lezen, Luisteren, Spreken en Gesprekken voeren minimaal 5,5 is én je voor alle deelvaardigheden afzonderlijk minimaal een 5,0 is behaald. Hiervoor wordt het resultaat van het CE Lezen/Luisteren en de resultaten van de generieke instellingsexamen 3F Spreken en Gesprekken Voeren gebruikt.
Tot 1-1-2025 is het mogelijk om te werken in de kinderopvang zonder de taaleis VE. Je kunt je diploma dus ook halen zonder taaleis VE (dan telt Lezen niet mee, maar Luisteren wel). Toch raden we je aan om ook de taaleis VE te halen. Daar heb je meer aan en het werkveld zal erom vragen. Als je je diploma wil halen zonder de taaleis VE, bespreek je dit tijdig met je SLB’er. We wijken dan af van het examenplan en je krijgt mogelijk een apart examen luistervaardigheid.
Aanvullende eis voor VE:
Naast de taaleisen die gelden voor de VE moet je, als je aan de slag wilt in de VE, het keuzedeel K1301 Basis ontwikkelingsgericht werken in de VE met minimaal een voldoende afronden of het certificaat VE behalen.
- Tijdens de opleiding kun je het keuzedeel K1301 Basis ontwikkelingsgericht werken in de VE volgen en afronden.
- Als je het keuzedeel K1301 Basis ontwikkelingsgericht werken in de VE gevolgd hebt, heb je de basiskennis. Als je gaat werken bij een VE-organisatie dan moet je waarschijnlijk nog een training volgen waarbij de VE methode die gebruikt wordt bij de organisatie waar je werkt.
- Het is ook mogelijk om het certificaat na afloop van de opleiding te behalen door het volgen van een training bij de kinderopvang waar je werkt. Na afloop van de training ontvang je een bewijs dat je met gunstig gevolg de scholing hebt afgerond die specifiek gericht is op het verwerven van kennis en vaardigheden voor het ontwikkelingsgericht werken in de voorschoolse educatie. Deze scholing duurt minstens 12 dagdelen.
BPV
BPV
Stages vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je oefent, doet werkervaring op en laat zien dat het werk bij je past. We noemen dit de beroepspraktijkvorming ofwel bpv. De bpv vindt plaats bij erkende leerbedrijven. Dit zijn bedrijven/instellingen die aan bepaalde eisen voldoen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier www.stagemarkt.nl.
Voordat je op stage gaat, krijg je een aantal voorbereidingslessen. Je krijgt uitleg wat het doel is van de stage en welke opdrachten je op de stage gaat uitvoeren.
In ieder leerjaar loop je stage. Afhankelijk van de opleiding en het aantal jaren kan dit verschillen in dagen en perioden. In het laatste jaar van je opleiding voer je je beroepsgerichte examens uit tijdens je stageperiode.
Wanneer je binnen de kinderopvang of het onderwijs stage gaat lopen, moet je zeker een VOG aanvragen. De kosten worden niet door school vergoed. In enkele gevallen wordt het door de stageplek vergoed.
Binnen de kinderopvang moet men zich ook registreren bij de personenregistratie voor kinderopvang. Tijdens de BPV-voorbereidingslessen word je hierover geïnformeerd. Hier zijn ook kosten aan verbonden. Deze worden niet vergoed door school.
Elke leerling krijgt vanuit school een BPV-begeleider toegewezen. Deze BPV-begeleider neemt na een paar weken contact op met je stage om te vragen hoe het gaat. Dan wordt er tevens een afspraak gemaakt voor een tussenevaluatie. Richting het einde van de stage zal de BPV-begeleider wederom contact opnemen met de stage voor de eindevaluatie. Afhankelijk van de voortgang zal deze telefonisch of op locatie plaatsvinden.
Buitenlandstage bij ROC A12
Verleg jij graag je grenzen? Dan is een stage in het buitenland iets voor jou! Een stage in het buitenland biedt je de kans om internationale werk- en leerervaring op te doen, om je talenkennis een enorme boost te geven en om andere vaardigheden zoals ondernemerschap en managementcompetenties te ontwikkelen. Allemaal zaken die later, bij het zoeken van een baan, goed van pas kunnen komen. En….het is natuurlijk een fantastische ervaring om een tijd in het buitenland te wonen en te studeren.
Voor meer informatie:
Stage in het buitenland
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
Hieronder vind je de zogeheten meerjarenplanning van jouw opleiding, dit is een globaal overzicht van je opleiding. Je opleiding is opgebouwd uit een basisdeel, profieldeel en keuzedelen. In de meerjarenplanning staat hoeveel uur les je krijgt voor onderdelen uit het basis en profieldeel en hoeveel uur les je krijgt voor de keuzedelen. Ook staat hierin hoeveel uur je generieke les krijgt (Nederlands, Rekenen, Engels (niv4) en Burgerschap)en hoeveel uur en in welke periode je gaat stagelopen
Naast deze meerjarenplanning krijg je uiteraard een gedetailleerd lesrooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt.
Tijdens leerjaar één zal je onder andere gaan kennis maken met de basisvakken voor je beroep. Dit noemen we de beroeps specifieke vakken zoals pedagogiek, methodiek en communicatie. Daarnaast komen creatieve vakken aan bod. Bovendien zal je dit jaar ook een keuzedeel volgen. Daarnaast word je ook voorbereid op je stage. Je krijgt kennis aangereikt m.b.t. je toekomstige beroep, je beroepshouding en –vaardigheden. Daarnaast leer je jezelf als professional kennen met jouw kwaliteiten en valkuilen.
In leerjaar twee en drie ga je je meer verbreden en verdiepen en ga je je meer richten op jouw toekomstig beroep. Middels opdrachten uit de lessen ga je jezelf professionaliseren als beroepskracht. De vakken van leerjaar één zullen terug komen maar dan met andere/verdiepende onderwerpen. Ook in leerjaar twee en drie volg je een keuzedeel. In leerjaar drie ligt de focus voor een groot deel op het maken van je examens op stage.
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.