Kwalificatiedossier
Voor jouw opleiding zijn landelijke eisen beschreven in het kwalificatiedossier. .
Het kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Dit kwalificatiedossier is door de Minister van Onderwijs vastgesteld. Deze eisen gelden dus voor iedereen in Nederland die jouw opleiding volgt. Je vindt jouw kwalificatiedossier op www.kwalificatiesmbo.nl.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.
1. Het basisdeel, wordt gevormd door:
De beroepsspecifieke onderdelen
In het basisdeel zijn de kerntaken, die onderverdeeld zijn in werkprocessen beschreven. Soms zijn er aanvullende eisen per uitstroomprofiel, deze zijn dan opgenomen in het onderwijsprogramma.
De generieke onderdelen
De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:
Nederlandse taal;
Rekenen;
Loopbaan
Burgerschap
Engels (alleen niveau 4)
Zie voor meer uitleg over het generieke onderdelen paragraaf examinering.
2. Het profieldeel
In het profieldeel staan kerntaken en werkprocessen beschreven die specifiek voor jouw opleiding gelden.
3. Het keuzedeel
Een deel van je opleiding bestaat uit keuzedelen. Je kunt uit verschillende keuzedelen kiezen. Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding.
Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:
- verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
- verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden, bijvoorbeeld door onderdelen van andere opleidingen te volgen;
- doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo of naar het hbo.
Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Kijk voor meer informatie over keuzedelen verderop in dit ST’OER.
Een overzicht van de keuzedelen die jij kan kiezen vind je in de lijst keuzedelen op Sharepoint.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Kiezen uit aanbod van andere opleidingen
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet door jouw opleiding wordt aangeboden, maar wel binnen een andere opleiding van COG-mbo, dan bespreek je dit met je slb-er.
De slb-er/ het team bekijkt dan de mogelijkheden voor het volgen van dit keuzedeel.
Er zijn twee mogelijkheden:
1.Het keuzedeel is landelijk gekoppeld aan jouw opleiding (een overzicht is te vinden op de website van het SBB):
- Wanneer het keuzedeel op COG-mbo aangeboden wordt door een andere opleiding, dan kun je deze volgen.
- Wanneer het keuzedeel niet op COG-mbo aangeboden wordt, zal de opleiding moeten kijken naar de mogelijkheden.
2.Het keuzedeel is landelijk niet gekoppeld aan jouw opleiding.
- De school onderzoekt of het keuzedeel dat je wilt volgen niet overlapt met je opleiding. Als er geen overlap is zal de studentadministratie jou inschrijven voor het keuzedeel.
Extra keuzedelen kiezen
Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen. Overleg dit altijd even met je slb'er.
Keuzedelen kiezen bij andere onderwijsinstellingen
In overleg is het ook mogelijk een keuzedeel te volgen bij een andere onderwijsinstelling. Je slb’er kan je hier meer over vertellen.
Uitvoering keuzedeelexamen
In het examenplan van het keuzedeel is aangegeven op welke wijze het keuzedeel geëxamineerd wordt en of de examinering op school of in de bpv plaatsvindt.
BPV
Stage
Beroepspraktijkervaring (BPV) is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Van de 12 blokken waaruit de opleiding bestaat ga je er 4 op stage.
Je doet de beroepspraktijkervaring op bij erkende leerwerkbedrijven. Dit zijn bedrijven/instellingen die aan de juiste eisen voldoen om studenten te begeleiden in de praktijk. Een overzicht van de erkende leerwerkbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.
Perioden
Je gaat twee keer 20 weken op stage. De eerste periode is verspreid over leerjaar 1 (blok 4) en leerjaar 2 (blok 5). De tweede periode (eindstage) valt in blok 11 en 12 van leerjaar 3.
Het is mogelijk dat er geschoven wordt met stageperiodes. Dit kan te maken hebben met de ontwikkeling in je opleiding en de actuele situatie.
Voorbereiding en begeleiding
In leerjaar 1 word je voorbereid op je stage. Je krijgt lessen die je helpen om een mooi bedrijf te vinden wat aansluit bij je ontwikkeling en ambities. Wij hebben zelf een uitgebreid netwerk van bedrijven maar je mag ook zelf een bedrijf aandragen om stage te lopen.
Wij vinden het erg belangrijk dat je hierin een ondernemende houding ontwikkelt. In overleg met je SLB-er mag en moet je dan ook zelf initiatief nemen bij het vinden van een stageplek.
Je mag pas starten met je stage als je ondertekende stagecontract (BPVO) op school is ingeleverd.
De begeleiding van je stage wordt gedaan op afstand door een docent van school (stagebegeleider). Hij of zij houdt contact met jou en de stagebegeleider op de werkplek en komt een keer langs. Op de stage zelf is je werkplekbegeleider jouw eerste aanspreekpunt. Mocht het nodig zijn kan je altijd contact opnemen met je stagebegeleider van school.
De beoordeling wordt gedaan in overleg met de werkplekbegeleider van het bedrijf. De werkplekbegeleider vult de beoordeling in en de school neemt dit normaal gesproken één-op-één over.
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
Onderwijs
De eindeisen van de beroepsopleiding bestaan uit een basisdeel, keuzedelen en je stagedeel. Met onderstaande werkwijze hebben wij tot doel de eindeisen van jouw opleiding te volbrengen en voldoen wij aan wat het bedrijfsleven van jou als toekomstig werknemer van jou vraagt. Je vindt deze eisen terug in onderstaande link.
Projecten
Tijdens je opleiding werk je aan projecten waarbij de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor je beroep centraal staan. Dit wordt ondersteund door de theorievakken. Een deel van je projecten voer je zelfstandig uit maar een groot deel van de projecten doe je samen met andere studenten.
Samenwerking
Je leert hiermee samen te werken met anderen, een onderzoekende houding, probleemoplossend vermogen en het zelf nemen van initiatief in je persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling. De projectmethode die we hiervoor gebruiken is SCRUM. Tijdens de projecten word je begleid door meerdere vakdocenten.
Lessen
Om je projecten goed uit te kunnen voeren heb je actuele vakkennis en vaardigheden nodig. Hiervoor krijg je les in beroepsvakken en generieke vakken. We integreren de algemene vakken waar mogelijk in de projecten. De generieke vakken zijn Nederlands, Engels, Burgerschap en Rekenen. Ook ga je kiezen uit meerdere keuzedelen. Deze kunnen bestaan uit: Digitale Vaardigheden, Webdevelopment, Rekenen 3F.
Bedrijfsleven
Projecten worden deels samen met het bedrijfsleven ingevuld en begeleid. Daarnaast vinden er in de opleiding bootcamps plaats. Bootcamps zijn opleidingsoverstijgende projecten die samen met het bedrijfsleven worden uitgevoerd. In deze hybride onderwijsvorm worden de actuele kennis en vaardigheden vanuit het bedrijfsleven met begeleiding van docenten samen ingevuld.
De eindeisen, die ook wel kerntaken en werkprocessen worden genoemd, zijn in het Kwalificatiedossier te vinden op: https://kwalificaties.s-bb.nl/Details/Index/5130?type=Dossier&returnUrl=%2F%3FTrefwoorden%3D25606
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.