Kwalificatiedossier
Voor jouw opleiding zijn landelijke eisen beschreven in het kwalificatiedossier. .
Het kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Dit kwalificatiedossier is door de Minister van Onderwijs vastgesteld. Deze eisen gelden dus voor iedereen in Nederland die jouw opleiding volgt. Je vindt jouw kwalificatiedossier op www.kwalificatiesmbo.nl.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.
1. Het basisdeel, wordt gevormd door:
De beroepsspecifieke onderdelen
In het basisdeel zijn de kerntaken, die onderverdeeld zijn in werkprocessen beschreven. Soms zijn er aanvullende eisen per uitstroomprofiel, deze zijn dan opgenomen in het onderwijsprogramma.
De generieke onderdelen
De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:
Nederlandse taal;
Rekenen;
Loopbaan
Burgerschap
Engels (alleen niveau 4)
Zie voor meer uitleg over het generieke onderdelen paragraaf examinering.
2. Het profieldeel
In het profieldeel staan kerntaken en werkprocessen beschreven die specifiek voor jouw opleiding gelden.
3. Het keuzedeel
Een deel van je opleiding bestaat uit keuzedelen. Je kunt uit verschillende keuzedelen kiezen. Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding.
Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:
- verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
- verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden, bijvoorbeeld door onderdelen van andere opleidingen te volgen;
- doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo of naar het hbo.
Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Kijk voor meer informatie over keuzedelen verderop in dit ST’OER.
Een overzicht van de keuzedelen die jij kan kiezen vind je in de lijst keuzedelen op Sharepoint.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Kiezen uit aanbod van andere opleidingen
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet door jouw opleiding wordt aangeboden, maar wel binnen een andere opleiding van COG-mbo, dan bespreek je dit met je slb-er.
De slb-er/ het team bekijkt dan de mogelijkheden voor het volgen van dit keuzedeel.
Er zijn twee mogelijkheden:
1.Het keuzedeel is landelijk gekoppeld aan jouw opleiding (een overzicht is te vinden op de website van het SBB):
- Wanneer het keuzedeel op COG-mbo aangeboden wordt door een andere opleiding, dan kun je deze volgen.
- Wanneer het keuzedeel niet op COG-mbo aangeboden wordt, zal de opleiding moeten kijken naar de mogelijkheden.
2.Het keuzedeel is landelijk niet gekoppeld aan jouw opleiding.
- De school onderzoekt of het keuzedeel dat je wilt volgen niet overlapt met je opleiding. Als er geen overlap is zal de studentadministratie jou inschrijven voor het keuzedeel.
Extra keuzedelen kiezen
Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen. Overleg dit altijd even met je slb'er.
Keuzedelen kiezen bij andere onderwijsinstellingen
In overleg is het ook mogelijk een keuzedeel te volgen bij een andere onderwijsinstelling. Je slb’er kan je hier meer over vertellen.
Uitvoering keuzedeelexamen
In het examenplan van het keuzedeel is aangegeven op welke wijze het keuzedeel geëxamineerd wordt en of de examinering op school of in de bpv plaatsvindt.
BPV
Beroepspraktijkvorming (bpv)
Stages (of werk in de BBL) vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je oefent, doet werkervaring op en laat zien dat het werk bij je past. We noemen dit de beroepspraktijkvorming ofwel bpv. De bpv vindt plaats bij erkende leerwerkbedrijven. Dit zijn bedrijven/instellingen die aan bepaalde eisen voldoen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier www.stagemarkt.nl.
Voordat je op stage gaat, krijg je een aantal voorbereidingslessen. Je krijgt uitleg wat het doel is van de stage en welke opdrachten je op de stage gaat uitvoeren.
Tijdens je stage krijg je te maken met een praktijkopleider (iemand van het stagebedrijf) en een BPV-begeleider (een docent van school). Samen met jou monitoren ze de voortgang van je stage.
Jouw bpv-perioden duren jaarlijks 380 uur. Besef dat je in de horeca werkt in wisselende diensten en gedurende de weekenden, dus dit is ook vanzelfsprekend tijdens je bpv.
Vanaf de eerste onderwijsperiode word je voorbereid op je stage. Er komen verschillende bedrijven uit jouw branche op school en jij bezoekt een aantal bedrijven. Daarnaast leren wij je hoe je het beste kunt solliciteren in de branche. Daarnaast krijg je een advies over stagemogelijkheden n.a.v. je resultaten en beroepshouding tijdens de feedbackgesprekken.
Doordat wij al jaren samenwerken met stagebedrijven kunnen we je goed adviseren. De branche is divers en voor elk leerjaar en door elke student zal een passende stageplaats gekozen moeten worden. Wij vinden het belangrijk dat je zelf het initiatief neemt om een geschikte stageplaats te vinden, in overleg met je slb’er. Op deze manier ontwikkel je een ondernemende houding, die belangrijk is voor het beroep en om goed in de maatschappij te functioneren. Je eerste stage loop je in Nederland, maar net over de grens in Duitsland en België is in overleg met je slb’er ook mogelijk.
De stage in het tweede leerjaar mag je lopen in het buitenland, hiervoor dien je een motivatie in bij het docententeam. Studenten die in het buitenland willen stagelopen, worden in het team besproken. Op basis van zelfstandigheid, flexibiliteit, beroepshouding en inzet geeft het team een advies.
Buitenlandstage bij COG-mbo
Verleg jij graag je grenzen? Dan is een stage in het buitenland misschien iets voor jou! Een stage in het buitenland biedt je de kans om internationale werk- en leerervaring op te doen, om je talenkennis een enorme boost te geven en om andere vaardigheden zoals ondernemerschap en managementcompetenties te ontwikkelen. Allemaal zaken die later bij het zoeken van een baan, goed van pas kunnen komen. En… het is natuurlijk een fantastische ervaring om een tijd in het buitenland te wonen en te studeren.
Voordat je op stage gaat, krijg je een aantal voorbereidingslessen. Je krijgt uitleg wat het doel is van de stage en welke opdrachten je op de stage gaat uitvoeren.
Je mag pas starten met je stage als je ondertekende stagecontract (BPVO) op school is ingeleverd.
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
BUSINESS COLLEGE
Volg je een opleiding die hoort bij Horeca, Toerisme & Recreatie*, Media & ICT, Handel, Management Support, Commerciële dienstverlening, Financiële beroepen en Recht & Arbeid, dan krijg je tijdens je eerste studiejaar een ten minste drie projecten. In deze projecten worden de krachten en kennis van verschillende opleidingen gebundeld en krijg je dus ook vakken of onderdelen van andere opleidingen die er op het Astrum College zijn.
Met onder andere ‘Ik, de professional’, ‘Het bedrijf’ en ‘Mijn collega’s en ik’, krijg je bijvoorbeeld lessen over managementstijlen, ondernemingsvormen en vormgeven. Aan het einde van het project rond je dit af. Dat is bijvoorbeeld door het geven van een presentatie, door een portfolio in te leveren of je laat in een vergadering zien wat je hebt geleerd en hebt gedaan. Zo leer jij tijdens deze projecten als horecamedewerker bijvoorbeeld niet alleen hoe je voor gasten een onvergetelijk diner verzorgt, maar ook hoe je jouw eigen menukaart vormgeeft. Of als programmeur niet alleen hoe je de perfecte software ontwikkelt, maar ook hoe je die succesvol op de markt brengt. De Business College maakt jou daarmee een ondernemende werknemer die net even iets breder ingezet kan worden dan anderen!
Alle lessen van de verschillende opleidingen worden je aangeboden in videovorm. De expertvideo’s nemen we op en editen we in Studio Astrum; de opnamestudio van het Astrum College. De video’s kijk je waar en wanneer jou dat uitkomt, maar verwerk je in de projectbegeleidingsuren op school, waarin een docent je begeleidt en waarin je samenwerkt met andere studenten.
Als je alle projecten van de Business College hebt gevolgd, rond je daarmee ook het keuzedeel Ondernemend gedrag af. Wij vinden het erg belangrijk dat jij Ondernemend gedrag laat zien als professional en dus zit dit onderdeel verweven in de projecten. Je sluit alle projecten uiteindelijk af met een examen. Dat houdt in dat je een eindgesprek krijgt met je docent over de alle projecten die je hebt gevolgd. En dán ben je een nog breder opgeleide professional met skills die in de toekomst maken dat jij echt uitblinkt op je werk!
Onderwijsprogramma
Tijdens jouw opleiding krijg je gedurende de drie jaar een divers aanbod aan lessen: je werkt aan leertaken met ondersteunende theorie- en praktijklessen en zijn er diverse excursies in de branche in binnen- en buitenland. De praktijklessen vinden voor een groot deel plaats in La Rana, ons schoolrestaurant, waar gasten van binnen en buiten de school komen eten. Een echt restaurant dus.
Als zelfstandig gastheer (of gastvrouw) ‘verzorg’ je de gasten. Je moet gemotiveerd zijn om mensen een leuke dag of avond te bezorgen en het nét dat beetje extra te geven. Je heet ze welkom, begeleidt ze, geeft ze advies en je verzorgt de administratie die hierbij komt kijken. Als gastheer of –vrouw weet je alles over de mogelijkheden en bijvoorbeeld de gerechten die het bedrijf aanbiedt.
De vakken serveertechnieken, kwaliteitszorg, drankenkennis en hygiëne, die op school aan de orde komen, bereiden je hierop voor.
Tijdens de lessen Engels krijg je naast beroepsgericht Engels ter ondersteuning ook generiek Engels.
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.