Kwalificatiedossier
Voor jouw opleiding zijn landelijke eisen beschreven in het kwalificatiedossier. .
Het kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Dit kwalificatiedossier is door de Minister van Onderwijs vastgesteld. Deze eisen gelden dus voor iedereen in Nederland die jouw opleiding volgt. Je vindt jouw kwalificatiedossier op www.kwalificatiesmbo.nl.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel , een profieldeel en een keuzedeel
Je opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.
1. Het basisdeel, wordt gevormd door:
De beroepsspecifieke onderdelen
In het basisdeel zijn de kerntaken, die onderverdeeld zijn in werkprocessen beschreven. Soms zijn er aanvullende eisen per uitstroomprofiel, deze zijn dan opgenomen in het onderwijsprogramma.
De generieke onderdelen
De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:
Nederlandse taal;
Rekenen;
Loopbaan
Burgerschap
Engels (alleen niveau 4)
Zie voor meer uitleg over het generieke onderdelen paragraaf examinering.
2. Het profieldeel
In het profieldeel staan kerntaken en werkprocessen beschreven die specifiek voor jouw opleiding gelden.
3. Het keuzedeel
Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding.
Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:
- verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
- verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden, bijvoorbeeld door onderdelen van andere opleidingen te volgen;
- doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo of naar het hbo.
Zie voor meer informatie over keuzedelen het paragraaf verderop in deze ST’OER.
Een overzicht van de keuzedelen die jij kan kiezen vind je in de lijst keuzedelen op Sharepoint.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Kiezen uit aanbod van andere opleidingen
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet door jouw opleiding wordt aangeboden, maar wel binnen een andere opleiding van ROC A12, dan kun je hiervoor een aanvraag indienen bij de Decentrale Examencommissie (DEC) van je eigen opleiding. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden:
- Het keuzedeel mag inhoudelijk niet overlappen met je opleiding (op basis van het kwalificatiedossier) en het mag niet samenvallen met andere lessen van je opleiding.
- Het verzoek moet je uiterlijk 4 maanden voor de start van het keuzedeel hebben aangevraagd. Je aanvraag wordt door de DEC bekeken en beoordeeld. Je ontvangt zo snel mogelijk schriftelijk bericht of je dit keuzedeel ook echt kunt en mag volgen.
- Een DEC kan de aanvraag van een keuzedeel weigeren als het onder lestijd van andere vakken valt of als het overlap heeft met je opleiding.
- Na goedkeuring van de DEC kun je je aanmelden voor het keuzedeel waarvoor toestemming is verleend. Als blijkt dat het maximumaantal deelnemers is bereikt of als er onvoldoende deelnemers zijn om het keuzedeel te organiseren, meld dit dan bij je slb'er. Dan gaan jullie samen op zoek naar een passend alternatief.
- Keuzedelen worden vaak samen met de arbeidsmarktregio bepaald. Hierdoor kunnen tussentijds wijzigingen optreden, zowel wettelijk als organisatorisch. Over deze wijzigingen word je zo spoedig mogelijk geïnformeerd.
Extra keuzedelen kiezen
Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen. Overleg dit altijd even met je slb'er.
Keuzedelen kiezen bij andere onderwijsinstellingen
In overleg is het ook mogelijk een keuzedeel te volgen bij een andere onderwijsinstelling. Je slb’er kan je hier meer over vertellen.
Uitvoering keuzedeel- examen
In het examenplan van het keuzedeel is aangegeven op welke wijze het keuzedeel geexamineerd wordt en of de examering op school of in de bpv plaats vindt.
Specifieke beroepsvereisten
Tijdens de opleiding wordt veel aandacht besteed aan de beroepsondersteunende vaardigheden zoals sociale vaardigheden, plannen en organiseren, communicatie e.d. De opleiding is een deels gemeenschappelijke opleiding met medewerker Receptie en Secretariaat en Verkoper.
Het tweede jaar wordt vooral ingevuld met beroepsspecifieke vakken en projecten. Projecten voer je meestal uit in groepsverband. Deze projecten worden ondersteund door een aantal theorielessen van de verschillende beroepsvakken zoals administratieve vaardigheden, ICT, beroepsvaardigheden en communicatievakken. Het gemiddelde van alle projecten en theorietoetsen moet minimaal 5,5 zijn om deel te nemen aan de examinerende toets. Hiermee voldoe je dan aan de inspanningsverplichting gedurende het onderwijsproces.
BPV
Stages (of werk in de BBL) vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je oefent, doet werkervaring op en laat zien dat het werk bij je past. We noemen dit de beroepspraktijkvorming ofwel bpv. De bpv vindt plaats bij erkende leerwerkbedrijven. Dit zijn bedrijven/instellingen die aan bepaalde eisen voldoen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier www.stagemarkt.nl.
Voordat je op stage gaat, krijg je een aantal voorbereidingslessen. Je krijgt uitleg wat het doel is van de stage en welke opdrachten je op de stage gaat uitvoeren.
In het eerste jaar wordt er een lintstage aangeboden in het laatste halfjaar waarin je twee dagen per week stage loopt. Je loopt dan ongeveer 300 uur stage. In het tweede jaar heb je ook een lintstage van 2 dagen in de week in onderwijsleerperiode 2,3 en 4. Tijdens deze lintstage word je voorbereid op de proeves, dit zijn jouw examens in de stage. In het tweede jaar loop je ongeveer 400 uur stage.
Je krijgt voor je stageperiode een stagebegeleider toegewezen. Deze begeleider begeleidt jou samen met de praktijkopleider van het stagebedrijf richting de examinering van de proeves. In principe word je 1x per 10 weken bezocht door je begeleider.
Naast je begeleider krijg je ook te maken met een examinator (assessor) hij/zij doet het eindgesprek per kerntaak. Hiermee voldoen we aan het vier-ogen-principe.
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
Het onderwijsprogramma richt zich op het basis- en profieldeel van je opleiding. Naast les in verschillende beroepsvakken krijg je ook les in generieke vakken als rekenen, Nederlands, LOB en Burgerschap. Deze (algemene) vakken staan los van de gekozen studierichting en zijn voor alle studenten verplicht.
In het basis - en profieldeel van het kwalificatiedossier staan de beroepsspecifieke eisen beschreven waaraan je moet voldoen om te kunnen werken in de gekozen richting. Deze worden beschreven in kerntaken en werkprocessen.
Wat zijn kerntaken?
Kerntaken zijn taken die elke beroepskracht zelfstandig moet kunnen uitvoeren en die in dat beroep steeds weer terugkomen. Om het diploma te behalen, moet de student deze kerntaken een aantal keren in verschillende (praktijk-)situaties uitvoeren en laten beoordelen door de werkbegeleider of praktijkopleider. Kerntaken van een beroep bestaan meestal uit een of meer werkprocessen (zie hieronder).
Wat zijn werkprocessen?
Werkprocessen zijn afgebakende beroepsactiviteiten binnen een kerntaak. Werkprocessen kennen een begin en eind, hebben een resultaat en worden als kenmerkend herkend in de beroepspraktijk.
In leerjaar 1 werk je vooral aan de basis kerntaken, in leerjaar 2 werk je veel aan het profieldeel. De lessen vinden plaats in theorielokalen en computerruimtes en daarnaast wordt een deel van de lessen online aangeboden via het programma Microsoft Teams.
De opleiding is een brede opleiding. Dit houdt in dat er samenwerking is met andere opleidingen. Voor de opleiding Medewerker (financiële) administratie is er een samenwerking met de opleidingen Medewerker secretariaat en receptie, Verkoper en Helpende zorg en welzijn. Een deel van het lesprogramma is gelijk bij al de genoemde opleidingen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om in het eerste deel van het jaar te wisselen van opleiding als de student dit wil. Door het samen draaien van gezamenlijke projecten wordt de samenwerking nog sterker.
Maatwerk
Waar we kunnen geven we een student extra aandacht, door eerder examens generiek of beroepsspecifiek af te nemen zodat de opleiding verkort kan worden tot 1,5 of 1 jaar.
Didactisch concept
Ons onderwijsprogramma bestaat uit projecten en uit vakken. Iedere 10 weken starten we een project op dat bestaat uit een situatie vanuit je toekomstige beroep. We bieden zoveel mogelijk realistische projecten aan en werken soms ook met echte opdrachtgevers vanuit de praktijk. Deze komen de opdracht dan toelichten aan de start. Je werkt vaak individueel aan een project, af en toe werk je in een groep aan een project. Aan het einde van de 10 weken lever je het eindproduct op en dit wordt beoordeeld.
De theoretische vakken die wij aanbieden in ons onderwijsprogramma bereiden je voor op je stage en examens. Ook zorgen we hiermee voor een koppeling tussen theorie en praktijk. De vakken zijn minimaal 10 weken gepland, en soms lopen bepaalde vakken langer door. We werken vanuit de boeken die op de leermiddelenlijst staan en ieder vak heeft toepassingsopdrachten om de theorie en vaardigheden te leren gebruiken in andere situaties.
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.