Sinds 1 augustus 2016 zijn alle mbo-opleidingen opgebouwd uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel. Het basis- en profieldeel zijn ‘vaste’ onderdelen binnen jouw opleiding. Het keuzedeel is extra en welk keuzedeel jij kiest, bepaal jij zelf.
Met keuzedelen kun jij je verbreden of verdiepen in jouw toekomstige beroep. In dit filmpje wordt dat duidelijk uitgelegd. De keuzedelen worden niet zomaar aangeboden. De school heeft samen met bedrijven in de regio onderzocht welke keuzedelen het beste bij jouw opleiding passen en zorgen dat jij na de opleiding snel een baan kunt vinden. Daarbij is bijvoorbeeld gekeken naar de ontwikkelingen in het bedrijfsleven, waar jij mee te maken gaat krijgen.
Onze school biedt meer keuzedelen aan dan de keuzedelen die aan het kwalificatiedossier van jouw opleiding zijn gekoppeld. De volledige en actuele lijst met keuzedelen vind je op Connect. Op jouw verzoek kun je ook kiezen voor een of meer andere keuzedelen. Zolang je maar minimaal het aantal studiebelastingsurenuren aan je keuzedeel besteedt dat vereist is om je diploma te kunnen halen.
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet bij je opleiding hoort, moet je hiervoor een verzoek indienen bij de examencommissie. De examencommissie gaat dan onderzoeken of de inhoud van het door jou voorgestelde keuzedeel niet overlapt met wat je al in jouw opleiding leert én of het organisatorisch voor jou – en de school mogelijk is om het keuzedeel te volgen.
Elk door jouw gekozen keuzedeel, wordt vastgelegd in (een bijlage van) je onderwijsovereenkomst (OOK). Je kunt er van uitgaan dat het keuzedeel dat je kiest doorgaat. Maar, het het kan voorkomen dat er te veel of te weinig aanmeldingen zijn voor een keuzedeel. Het is per keuzedeel verschillend hoeveel studenten er mee kunnen doen. Meer hierover vind je in de flyers over keuzedelen op Connect. Je mag er vanuit gaan dat we alles er aan zullen doen dat je het keuzedeel dat je gekozen hebt, kunt gaan volgen.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Extra keuzedelen kiezen
Een keuzedeel telt meestal mee voor 240 studiebelastingsuren. Er zijn ook keuzedelen die meetellen voor 480 studiebelastingsuren. Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen, als je daar zin in en tijd voor hebt. Overleg dit altijd met je slb’er.
Keuzedeelexamen
Alle keuzedelen worden geëxamineerd, maar het resultaat telt niet mee in de slaag-/zakregeling. Dat betekent dat je toch kunt slagen, ook als je een onvoldoende voor een keuzedeel haalt. Het behaalde resultaat komt wel op je resultatenlijst. Een voldoende komt ook op het diploma. Dit is van belang voor mogelijke vervolgstudies.
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
Verzorgende IG BBL
Je volgt bij ons de BBL VZ IG niveau 3 opleiding.
Dit is een reguliere MBO opleiding, die je ook in een BOL variant kunt volgen.
BBL betekent beroeps begeleidende leerweg.
Praktisch betekent dit dat je 1 dag in de week klassikaal onderwijs volgt en daarnaast een stage of arbeidscontract hebt van tenminste 16 uur.
De reguliere VZ IG opleiding duurt 3 jaar (36 maanden).
Tijdens de intake bent je gescreend op relevante vooropleiding en werkervaring volgens protocol.
Daarnaast heb je een positieve AMN test gemaakt.
Ook heeft je werkgever een positief opleidingsadvies gegeven.
Op basis van bovengenoemde hebben wij voor jou een maatwerktraject samengesteld.
Concreet betekent dit voor jou dat dit maatwerktraject (opleiding) tenminste 24 maanden duurt.
Dit is afhankelijk van de door jou behaalde resultaten per module.
Wel volgt je het examentraject volgens het reguliere opleidingstraject.
Het maatwerktraject hebben wij verantwoord middels een apart formulier (verantwoording verkorting onderwijstijd).
Bpv
Team KGP werkt intensief samen met de beroepspraktijk, tenminste 2 keer per jaar is er een voortgangs of beoordelings gesprek met de student, de BPV begeleider en de begeleider op de werkplek.
De BPV begeleider is tevens de studieloopbaanbegeleider.
Je maakt voor deze opleiding tenminste 640 werk of stage uren.
Dubbelkwalificatie Verzorgende IG en Maatschappelijke zorg
Over de beroepen van de Dubbelkwalificatie
Met de introductie van de nieuwe kwalificatiedossiers vanaf 2016, blijkt dat de kwalificaties van Verzorgende-IG met Begeleider Specifieke Doelgroepen en Begeleider Gehandicaptenzorg voor 80% met elkaar overeenkomen. Daarnaast is er een steeds luidere roep uit de praktijk om professionals breder op te gaan leiden.
Wanneer er gekeken wordt naar het kleinschalig wonen: daar is meer nodig dan alleen de Verzorgende-IG. Cliënten zullen meer dan voorheen gebaat zijn met mensen die opgeleid zijn in begeleiden, professionals die een activiteitenprogramma op kunnen stellen en uit kunnen voeren. En andersom, in de instellingen waar voorheen de nadruk lag op begeleiden, worden steeds meer verzorgende vaardigheden van de professionals gevraagd. Cliënten van die instellingen blijven ook langer thuis wonen, waardoor de component zorg ook daar steeds groter wordt.
Met andere woorden: de praktijk is eraan toe om breed opgeleiden professionals binnen te gaan halen. En dat is de reden dat wij hebben gemeend om ook daadwerkelijk de dubbelkwalificatie te gaan aanbieden.
Jouw opleidingen staan beschreven in 2 verschillende kwalificatiedossiers. Een kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen.
Het kwalificatiedossier voor Verzorgende-IG beschrijft de opleiding Verzorgende IG (individuele gezondheidszorg). Hiermee wordt je opgeleid voor de volgende branches:
- Verzorgingshuis- Verpleeghuis- Thuiszorg
- Geestelijke gezondheidszorg
- Gehandicaptenzorg
- Kraamzorg
www.beroepeninbeeld.nl/beroep/verzorgende-ig
Belangrijk om te weten is dat je een ongedeeld diploma krijgt wat betekent dat je in alle branches als Verzorgende-IG aan het werk kunt gaan.
De opleidingen binnen het kwalificatiedossier Maatschappelijke zorg  leiden (onder andere) op voor de volgende kwalificaties oftewel beroepen:
De kwalificatiedossiers kun je vinden op www.kwalificaties.s-bb.nl (herziening 2016)
Je volgt een maatwerktraject van 2 jaar. Op basis van voor opleiding van minimaal niveau 3, AMN test en ervaring heb je korting gekregen op het onderwijs van leerjaar 1. Eigenlijk begin je dus direct in leerjaar 2.
Bpv
Bij een onvoldoende BPV krijgt de student een herkansing aangeboden en kan de opleiding verlengd moeten worden. In overleg met het docententeam en de praktijkopleider van de instelling wordt de duur van de verlenging vastgesteld. De afspraken die gemaakt worden, worden vastgelegd via de procedure studieadvies.
Tijdens de BPV in leerjaar 2 werk je aan oefenopdrachten. De oefenopdrachten kun je inzien en downloaden via: https://digibib.consortiumbo.nl/aanmelden/
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.