Kwalificatiedossier
Voor jouw opleiding zijn landelijke eisen beschreven in het kwalificatiedossier. .
Het kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Dit kwalificatiedossier is door de Minister van Onderwijs vastgesteld. Deze eisen gelden dus voor iedereen in Nederland die jouw opleiding volgt. Je vindt jouw kwalificatiedossier op www.kwalificatiesmbo.nl.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel , een profieldeel en een keuzedeel
Je opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.
1. Het basisdeel, wordt gevormd door:
De beroepsspecifieke onderdelen
In het basisdeel zijn de kerntaken, die onderverdeeld zijn in werkprocessen beschreven. Soms zijn er aanvullende eisen per uitstroomprofiel, deze zijn dan opgenomen in het onderwijsprogramma.
De generieke onderdelen
De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:
Nederlandse taal;
Rekenen;
Loopbaan
Burgerschap
Engels (alleen niveau 4)
Zie voor meer uitleg over het generieke onderdelen paragraaf examinering.
2. Het profieldeel
In het profieldeel staan kerntaken en werkprocessen beschreven die specifiek voor jouw opleiding gelden.
3. Het keuzedeel
Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding.
Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:
- verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
- verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden, bijvoorbeeld door onderdelen van andere opleidingen te volgen;
- doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo of naar het hbo.
Zie voor meer informatie over keuzedelen het paragraaf verderop in deze ST’OER.
Een overzicht van de keuzedelen die jij kan kiezen vind je in de lijst keuzedelen op Sharepoint.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Kiezen uit aanbod van andere opleidingen
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet door jouw opleiding wordt aangeboden, maar wel binnen een andere opleiding van ROC A12, dan kun je hiervoor een aanvraag indienen bij de Decentrale Examencommissie (DEC) van je eigen opleiding. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden:
- Het keuzedeel mag inhoudelijk niet overlappen met je opleiding (op basis van het kwalificatiedossier) en het mag niet samenvallen met andere lessen van je opleiding.
- Het verzoek moet je uiterlijk 4 maanden voor de start van het keuzedeel hebben aangevraagd. Je aanvraag wordt door de DEC bekeken en beoordeeld. Je ontvangt zo snel mogelijk schriftelijk bericht of je dit keuzedeel ook echt kunt en mag volgen.
- Een DEC kan de aanvraag van een keuzedeel weigeren als het onder lestijd van andere vakken valt of als het overlap heeft met je opleiding.
- Na goedkeuring van de DEC kun je je aanmelden voor het keuzedeel waarvoor toestemming is verleend. Als blijkt dat het maximumaantal deelnemers is bereikt of als er onvoldoende deelnemers zijn om het keuzedeel te organiseren, meld dit dan bij je slb'er. Dan gaan jullie samen op zoek naar een passend alternatief.
- Keuzedelen worden vaak samen met de arbeidsmarktregio bepaald. Hierdoor kunnen tussentijds wijzigingen optreden, zowel wettelijk als organisatorisch. Over deze wijzigingen word je zo spoedig mogelijk geïnformeerd.
Extra keuzedelen kiezen
Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen. Overleg dit altijd even met je slb'er.
Keuzedelen kiezen bij andere onderwijsinstellingen
In overleg is het ook mogelijk een keuzedeel te volgen bij een andere onderwijsinstelling. Je slb’er kan je hier meer over vertellen.
Uitvoering keuzedeel- examen
In het examenplan van het keuzedeel is aangegeven op welke wijze het keuzedeel geexamineerd wordt en of de examering op school of in de bpv plaats vindt.
BPV
Stages (of werk in de BBL) vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je oefent, doet werkervaring op en laat zien dat het werk bij je past. We noemen dit de beroepspraktijkvorming ofwel bpv. De bpv vindt plaats bij erkende leerwerkbedrijven. Dit zijn bedrijven/instellingen die aan bepaalde eisen voldoen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je via: www.stagemarkt.nl.
Buitenlandstage bij ROC A12
Verleg jij graag je grenzen? Dan is een stage in het buitenland iets voor jou! Een stage in het buitenland bied je de kans om internationale werk- en leerervaring op te doen, om je talenkennis een enorme boost te geven en om andere vaardigheden zoals ondernemerschap en managementcompetenties te ontwikkelen. Allemaal zaken die later, bij het zoeken van een baan, goed van pas kunnen komen. En….het is natuurlijk een fantastische ervaring om een tijd in het buitenland te wonen en te studeren.
Voor meer informatie:
https://www.a12.nl/stage-het-buitenland
Voordat je op BPV gaat wordt je voorbereid middels een aantal lessen. Tijdens deze lessen kom je precies te weten, wat jou te wachten staat. Er wordt uitleg gegeven over het zoeken van een BPV-plek, het maken van een sollicitatiebrief en cv, formulieren die ingevuld en ingeleverd moeten worden, kerntaken en werkprocessen die voorkomen op stage worden toegelicht en er wordt afgesloten met een toets om na te gaan of je de kennis bezit om op BPV te kunnnen.
Tijdens de BPV ben je onderdeel van het team waarmee je werkt. In eerste instantie zal je niet alles meedraaien, maar naarmate je het bedrijf beter leert kennen zal je zeker meer taken ondernemen. In overleg schrijf je, samen met de praktijkbegeleider, een leer- en ontwikkelplan waarin aangegeven wordt welke werkprocessen er wanneer behandeld worden tijdens de BPV. Deze werkprocessen zijn te vinden in de reader voor BPV, die jij en jouw praktijkbegeleider beiden zullen ontvangen. Tijdens de BPV word je ook bezocht door een BPV-begeleider vanuit school. Alvorens dit gesprek plaatsvindt is het wenselijk dat je samen met de praktijkopleider van het bedrijf de reader al doorgenomen hebt en een leer- en ontwikkelplan hebt beschreven.
De BPV-begeleider vanuit school komt in langs binnen de eerste vijf weken (in zowel leerjaar 1, 2 als 3). Vervolgens is het afhankelijk per student hoe vaak erna contact wordt gezocht. Dit gebeurd telefonisch of via Teams. Verder vind er tijdens de stageweken op vrijdag een terugkomdag. Tijdens de terugkomdag wordt er stil gestaan bij BPV. Hoe gaat het op BPV, wat gaat goed of minder goed. Ook worden uitgewerkte opdrachten bekeken, om die eventueel van feedback te voorzien.
Naast de reader ontvangt de student ook een urenlijst waarop hij/zij moet bijhouden welke uren er gewerkt worden tijden de BPV. Deze lijst moet goed bijgehouden worden en afgetekend worden door de praktijkopleider.
De beroepsprestaties worden beoordeeld door de werkbegeleider/praktijkbegeleider van het leerwerkbedrijf en je BPV-begeleider vanuit school. De beroepsprestaties moeten met een voldoende worden afgesloten. Als alle beroepsprestaties die behoren bij de BPV met een voldoende zijn afgesloten, mag je het beroepsspecifieke examen afleggen. Voor jouw opleiding is dit een praktijkexamen in de vorm van een Proeve van Bekwaamheid.
In hogere studiejaren zijn er ook mogelijkheden om in het buitenland stage te lopen.
In onderwijsperiode 4, 5 en 6 is er voor deze opleiding een blokstage. Deze periode duurt 800 uur. Op maandag tot en met donderdag is er beroepspraktijkvorming (stage) en op de vrijdag terugkomonderwijs.
In periode 11 en 12 volgt de eindstage. Deze duurt 400 uur. Op maandag tot en met donderdag is er beroepspraktijkvorming (stage) en op de vrijdag terugkomonderwijs.
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
Het onderwijs
Betekenisvol onderwijs geven wij handen en voeten door middel van ons didactisch onderwijsconcept in de vorm van projectonderwijs en directe instructiemodel:
“Projectonderwijs is een onderwijsactiviteit waarbij een groep studenten uit eenzelfde of verschillende studiejaren of studierichtingen gedurende een langere periode, als taakgerichte groep, in samenspraak met een vaste of wisselende begeleider van de opleiding (docent, lector, assistent) en eventueel een opdrachtgever van een praktijkorganisatie, aan een opdracht, respectievelijk een (praktijk)probleem werken. Zodoende verwerven ze kennis (met inbegrip van inzichten en metacognitie), vaardigheden en attitudes. De studenten concretiseren en herformuleren eventueel de opdracht, respectievelijk de probleemstelling en structureren een aanpak voor de probleemoplossing. Ze werken een oplossing uit gebruikmakend van theoretische en praktische kennis.”
Het directe instructiemodel is een manier van lesgeven, waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende leervermogens van studenten. Studenten verschillen nu eenmaal in de manier van leren, maar ook in de snelheid ervan. Bij het directe instructiemodel zijn er een aantal hoofdkenmerken die centraal staat, denk aan:
- Aansluiten op de tempo van de student (individueel)
- Duidelijke/heldere doelen stellen
- Een gestructureerde leerstofopbouw
- Directe feedback geven
In leerjaar één zullen de eerste twee kerntaken centraal staan, namelijk:
- Beheert goederenstroom en voorraad
- Coördineert verkoopactiviteiten en voert deze uit
In leerjaar twee zal kerntaak vier centraal staan, namelijk:
- Voert beleid van de organisatie uit
en zal er verder in worden gegaan op kerntaak twee.
In leerjaar drie zal kerntaak drie centraal staan, namelijk:
- Geeft leiding aan het organisatie-onderdeel
en zal er verder in worden gegaan op kerntaak twee en vier.
Deze vier kerntaken bestaan uit zes beroepsgerichte examens. Verder zullen er nog twee examens (op verkoopspecialist niveau) afgenomen worden in leerjaar één (dat een basisjaar is, gevormd door verkoopspecialisten, manager retail en ondernemer retail). Ook zullen de generieke vakken gegeven worden, die verspreid over de opleiding behandeld en afgerond worden. Gedetailleerdere informatie komt terug onder het kopje examinering.
Naast de theoretische vakken, zullen de kerntaken ook behandeld worden in projecten. Deze projecten zijn ingezet om zowel theorie als praktijk beter te begrijpen.
De weekindeling in elke periode (los van de BPV-periode) ziet er als volgt uit:
- Op Maandag, Woensdag en Donderdag worden theoretische lessen gegeven in leslokalen en wordt het huiswerk gemaakt in de leertuin
- Op Dinsdag en Vrijdag wordt er project gegeven
De bovenstaande weekindeling vind negen weken achter elkaar plaats. In deze negen weken worden tussentijdse toetsen afgenomen om na te gaan in hoeverre je bevorderd bent. het vak of deel van het vak die getoetst en beoordeeld wordt, is dus ontwikkelingsgericht. Soms moet je voor een bepaald vak extra aandacht geven aan een bepaalde onderwijseenheid. Deze toetsing en beoordeling is dus geen examen. Na deze negen weken volgt er een bufferweek. Tijdens deze week wordt de gelegenheid gegeven, om gemiste toetsen (bij geoorloorde afwezigheid) in te halen. Verder vinden in deze week ook presentaties, meeloopdagen op stage en excursies plaats.
Sinds de komst van corona zijn we noodgedwongen geweest om een deel van de lessen online te geven. Gelukkig heeft dit goed uitgepakt. Zo hebben we ervoor gekozen om de moeilijke (reken)vakken zoveel mogelijk fysiek te geven en de vakken met vooral theoretische kennis online. Op deze manier zorgen we voor een goede balans tussen fysieke- en online lessen.
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.