Sinds 1 augustus 2016 zijn alle mbo-opleidingen opgebouwd uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel. Het basis- en profieldeel zijn ‘vaste’ onderdelen binnen jouw opleiding. Het keuzedeel is extra en welk keuzedeel jij kiest, bepaal jij zelf.
Met keuzedelen kun jij je verbreden of verdiepen in jouw toekomstige beroep. In dit filmpje wordt dat duidelijk uitgelegd. De keuzedelen worden niet zomaar aangeboden. De school heeft samen met bedrijven in de regio onderzocht welke keuzedelen het beste bij jouw opleiding passen en zorgen dat jij na de opleiding snel een baan kunt vinden. Daarbij is bijvoorbeeld gekeken naar de ontwikkelingen in het bedrijfsleven, waar jij mee te maken gaat krijgen.
Onze school biedt meer keuzedelen aan dan de keuzedelen die aan het kwalificatiedossier van jouw opleiding zijn gekoppeld. De volledige en actuele lijst met keuzedelen vind je op Connect. Op jouw verzoek kun je ook kiezen voor een of meer andere keuzedelen. Zolang je maar minimaal het aantal studiebelastingsurenuren aan je keuzedeel besteedt dat vereist is om je diploma te kunnen halen.
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet bij je opleiding hoort, moet je hiervoor een verzoek indienen bij de examencommissie. De examencommissie gaat dan onderzoeken of de inhoud van het door jou voorgestelde keuzedeel niet overlapt met wat je al in jouw opleiding leert én of het organisatorisch voor jou – en de school mogelijk is om het keuzedeel te volgen.
Elk door jouw gekozen keuzedeel, wordt vastgelegd in (een bijlage van) je onderwijsovereenkomst (OOK). Je kunt er van uitgaan dat het keuzedeel dat je kiest doorgaat. Maar, het het kan voorkomen dat er te veel of te weinig aanmeldingen zijn voor een keuzedeel. Het is per keuzedeel verschillend hoeveel studenten er mee kunnen doen. Meer hierover vind je in de flyers over keuzedelen op Connect. Je mag er vanuit gaan dat we alles er aan zullen doen dat je het keuzedeel dat je gekozen hebt, kunt gaan volgen.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Extra keuzedelen kiezen
Een keuzedeel telt meestal mee voor 240 studiebelastingsuren. Er zijn ook keuzedelen die meetellen voor 480 studiebelastingsuren. Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen, als je daar zin in en tijd voor hebt. Overleg dit altijd met je slb’er.
Keuzedeelexamen
Alle keuzedelen worden geëxamineerd, maar het resultaat telt niet mee in de slaag-/zakregeling. Dat betekent dat je toch kunt slagen, ook als je een onvoldoende voor een keuzedeel haalt. Het behaalde resultaat komt wel op je resultatenlijst. Een voldoende komt ook op het diploma. Dit is van belang voor mogelijke vervolgstudies.
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
Het onderwijs
Je loopt vanaf de start van de opleiding stage in een erkend leerbedrijf. Stage noemen wij Beroepspraktijkvorming (BPV). Op jaarbasis loop je 240 uur. Je kunt pas stage lopen als jouw Praktijkovereenkomst (POK) is ondertekend door jouw stagebedrijf.
Je krijgt vanaf het begin stage opdrachten. Jouw Studieloopbaanbegeleider (SLB-er) geeft je daarbij uitleg. Deze stage opdrachten worden door ons beroepsproducten genoemd omdat alle opdrachten met het beroep van sportleider te maken hebben.
Beroepsproducten
Beroepsproducten zijn leeropdrachten in diverse vormen, waarbij je een prestatie levert die past bij je toekomstige beroep. Soms heten die beroepsprestaties anders: opdrachten, uitdagingen, prestaties, projecten, enzovoort. Een beroepsproduct kan bijvoorbeeld zijn: bereid een les voor.
De beroepsproducten zijn gebaseerd op de kerntaken en werkprocessen uit het kwalificatiedossier.
Door het maken van beroepsproducten doe je ervaringen op. Een beroepsopleiding zonder dit soort ervaringen is bij ROC A12 ondenkbaar: praktijk moet je voelen en doen. Uiteraard zullen er wel eens fouten gemaakt worden; ook hier leer je van. Door beroepsproducten te oefenen en uit te voeren, zowel op school als in de BPV, ontwikkel je beroepscompetenties en word je beroepsbekwaam.
Vakkennis en vaardigheid
Tijdens de onderwijsactiviteiten op school wordt ervoor gezorgd dat alle verplichte leerstof uit het kwalificatiedossier aan de orde komt.
Wij hebben de theorie verdeeld over thema’s en dit doen we per onderwijsperiode die 10 weken duurt. In de eerste periode bijvoorbeeld is het thema De ander en ik. Vanuit drie invalshoeken bespreken we dit thema. Dit zijn vanuit sportcultuur, vanuit leidinggeven en vanuit sportprestaties. De laatste invalshoek bestaat uit de sportvakken. Zeg maar, de praktijk op school. Je hebt over elk thema 9 weken les. In de 1e week start je dit thema met de AFTRAP en in de 10e week sluit je deze af met het DOELPUNT. Je moet alle opdrachten gemaakt hebben om deel te mogen nemen aan het DOELPUNT. Als je hiervoor geslaagd bent, heb je Onderwijsperiode 1 gehaald. Deze manier van werken herhaalt zich in de volgende onderwijsperioden.
Elektronische leeromgeving
Wij willen graag je overzicht bieden in de opdrachten die je tijdens de opleiding moet uitvoeren. Dit gaan we doen met het programma Paragin. Hierin zetten we alle opdrachten van het eerste leerjaar. Dit programma biedt je gelegenheid om een opdracht te uploaden en te laten beoordelen door de docent of door de praktijkbegeleider. Je krijgt commentaar op jouw product via dit programma. Dit kan meteen een voldoende opleveren, maar kan ook leiden tot een verzoek tot verbetering. De kleur groen geeft in het overzicht aan met welke opdrachten je klaar bent. Zo weet je waar je aan toe bent, want je krijgt snel inzicht in je huidige stand van zaken.
Generieke vakken
Generieke vakken: Nederlands, Engels, rekenen, Loopbaan&Burgerschap.
Drie van deze vakken ken je van je vorige school. Het zijn Nederlands, Engels en rekenen.
Je gaat in deze drie vakken tijdens de opleiding landelijk examen doen. Zie het hoofdstuk examinering.
Loopbaan is gericht op jouw kansen op de arbeidsmarkt. Voor een groot deel vindt dit plaats in het SLB-uur en voor een klein deel binnen de lessen van burgerschap.
Burgerschap is het onderwerp dat je voorbereidt op jouw positie in de maatschappij. Binnen sportcultuur en binnen SLB wordt dit besproken. Elk leerjaar komen loopbaan en burgerschap terug in dan vooral het SLB-uur.
Studieloopbaanbegeleiding
Tijdens je studie word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). De slb’er bespreekt met jou individueel de voortgang van je studie, geeft adviezen over studiekeuzes en helpt je bij de planning van je studie. Bij je slb’er kun je ook terecht als er persoonlijke problemen zijn die de voortgang van je studie kunnen belemmeren. Bij bijzondere problemen kan de slb’er extra (deskundige) hulp inroepen. Die hulp is ook op school aanwezig. Zie hoofdstuk 7 Begeleiding.
Naast persoonlijke gesprekken vindt de studieloopbaanbegeleiding ook in groepsverband plaats.
In je rooster staat wanneer deze groepsbegeleiding plaatsvindt. Hierin bespreekt de slb’er informatie die voor iedereen belangrijk is, zoals deze studiewijzer, studievaardigheden, planning van een onderwijsleerperiode, hoe de gang van zaken is op school, enzovoort. Maar ook komt loopbaanoriëntatie en -begeleiding ter sprake.
Bpv
In leerjaar 1 start je met de BPV. Tijdens de BPV doe je veel praktijkervaring op. De eindopdrachten en examens voer je deels uit op de BPV plek. De beroepsgericht examens worden afgesloten in leerjaar 3 en 4 en heten Proeven van Bekwaamheden.
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.