Examinering - Algemeen
Om je diploma te kunnen behalen doe je een aantal examens: beroepsgerichte examens (onderdeel van de kerntaken), examens in generieke vakken (Nederlands, rekenen en Engels (alleen niveau 4)) en examens voor de keuzedelen.
In het examenreglement staan alle rechten en plichten uitgelegd.
In onderstaand examenplan is beschreven welke examens
(exameneenheden) je moet behalen voor je diploma, waar ze plaatsvinden en hoe deze meetellen voor je diploma. De afzonderlijke exameneenheden leiden samen tot een eindbeoordeling die op de resultatenlijst bij het diploma komt. Op je diploma staat een beoordeling per kerntaak, de resultaten van de generieke vakken en de keuzedelen. Voor informatie over de planning van de examens kun je contact opnemen met je slb’er.
Beroeps specifiek
Kerntaken worden met beroepsgerichte examens beoordeeld. Een beoordeling van een kerntaak kan uit meerdere beoordelingen (exameneenheden) bestaan. Zoals een proeve van bekwaamheid, een eindgesprek of een presentatie van het afstudeerproject.
Sommige beroepen vragen om beroepsspecifieke taal- of rekenvaardigheden die onderdeel vormen van de beroepsgerichte examens (en dus niet van het examen Nederlands of rekenen).
Examinering - Algemeen
Om je diploma te kunnen behalen doe je een aantal examens: beroepsgerichte examens (onderdeel van de kerntaken), examens in generieke vakken (Nederlands, rekenen en Engels) en examens voor de keuzedelen.
In het examenreglement staan alle rechten en plichten uitgelegd.
In onderstaand examenplan is beschreven welke examens (exameneenheden) je moet behalen voor je diploma, wanneer deze gepland zijn, waar ze plaatsvinden en hoe deze meetellen voor je diploma. De afzonderlijke exameneenheden leiden samen tot een eindbeoordeling die op de resultatenlijst bij het diploma komt. Op je diploma staat een beoordeling per kerntaak, de resultaten van de generieke vakken en de keuzedelen.
Beroeps specifiek
Kerntaken worden met beroepsgerichte examens beoordeeld. Een beoordeling van een kerntaak kan uit meerdere beoordelingen (exameneenheden) bestaan. Zoals een proeve van bekwaamheid, een eindgesprek, een presentatie van het afstudeerproject.
De vorm van de beroepsexamens van Sport en Bewegen is een proeve van bekwaamheid (PvB). In het examen laat je zien dat je de kennis en vaardigheden die je tijdens de opleiding hebt opgedaan kan toepassen binnen de praktijk. Je hebt in deze opleiding 3 Proeves, voor iedere kerntaak 1. De examinering vindt plaats op het moment dat je een GO hebt gekregen en het voorbereidende portfolio in Astrum Online is afgerond.
Het examen van Kerntaak 1 vindt plaats in leerjaar 2. Het examen van Kenrtaak 2 vindt plaats in leerjaar 2. Het examen van Kerntaak 3 vindt plaats in leerjaar 3. Examinering vindt plaats op het moment dat het voorbereidende onderwijs is afgerond.
Een examen van een proeve bestaat uit werkprocessen. Deze werkprocessen bestaan uit kennis, competenties en vaardigheden. Het eindcijfer van de kerntaak moet minimaal worden afgerond met een 5.5. Elk werkproces moet behaald zijn om de proeve te kunnen behalen. De eisen staan in de beoordeling van de Proeve.
De voorwaarden om deel te nemen aan de proeves:
Voorwaarden om deel te nemen aan de proeves:
B1-k1. Aanbieden van SB-activiteiten:
- De opdrachten ter voorbereiding op deze proeve zijn uitgevoerd
- De student heeft de voorbereidingen op VP1 afgerond
- Deze GO is geregistreerd in Astrum Online bij GO B1 K1
B1-k2. Organiseren en uitvoeren van wedstrijden, toernooien of evenementen
- De opdrachten ter voorbereiding op deze proeve zijn uitgevoerd
- De student heeft een GO van de docent van de module.
- Deze GO is geregistreerd in Astrum Online bij GO B1 K2
B1-K3. Uitvoeren van organisatie- en professie gebonden taken
- De opdrachten ter voorbereiding op deze proeve zijn uitgevoerd
- De student heeft een GO van de docent van de module
- Deze GO is geregistreerd in Astrum Online bij GO B1 K3
Profieldelen
P2. Coördinator Buurt Onderwijs en Sport
Voorwaarden om deel te nemen aan de proeves:
P2-K1: Aanbieden van Sb-programma in samenwerking met buurt-onderwijs-sport
- De opdrachten ter voorbereiding op deze proeve zijn uitgevoerd
- De student heeft een GO van de uitstroomdocent/ profieldocent
- Deze GO is geregistreerd in Astrum Online bij GO P2-K1
P2-k2 Coördineren en uitvoeren van SB-projecten
- De opdrachten ter voorbereiding op deze proeve zijn uitgevoerd
- De student heeft een GO van de uitstroomdocent/ profieldocent
- Deze GO is geregistreerd in Astrum Online bij GO P2-K2
Generiek
Nederlands, Engels (niveau 4) en rekenen
Voor de examens van deze vakken gelden per niveau verschillende regels. Deze regels worden door het ministerie van onderwijs vastgesteld.
Via deze link kun je precies zien welke slaag-/zakregeling hoort bij het niveau van jouw opleiding.
Rekenen
Voor het vak rekenen is er een centraal examen en het behaalde resultaat wordt vermeld op het resultatenoverzicht bij het diploma. Het resultaat van het examen telt mee voor het behalen van je diploma.
Afname
Voor de generieke vakken maak je Centrale Examens (CE) of instellingsexamens (IE). In jouw examenplan zie je dit. De centrale examens worden per jaar gepland.
Burgerschap
Voor Burgerschap moet je voldoen aan de inspanningsverplichting. Je moet aantonen dat je hebt deelgenomen en je hebt ingespannen voor Burgerschap. Dit toon je aan door bewijzen te leveren per dimensie van Burgerschap. De volgende dimensies komen aan bod:
- Politiek-juridische dimensie
- Economische dimensie
- Sociaal-maatschappelijke dimensie
- Vitaal burgerschap
ROCA12 heeft de extra dimensie ‘Levensbeschouwelijke dimensie’ toegevoegd vanuit haar algemeen christelijke identiteit.
De inspanningsverplichting voor burgerschap houdt in dat je een portfolio opbouwt. Het is aan de docent om vast te stellen welke bewijsstukken in het portfolio moeten worden opgenomen. Dit kan bijvoorbeeld een project, excursie, opdracht of toets zijn. De docent kan er ook voor kiezen om een aantal opdrachten als één bewijsstuk te laten gelden. Voor niveau 1 lever je één bewijs aan per dimensie. Voor niveau 2 lever je twee bewijzen aan per dimensie. Voor niveau 3 zijn dit er drie per dimensie en voor niveau 4 zijn dit er vier. Ter afronding vindt een eindgesprek plaats.
Om voor een diploma in aanmerking te komen controleert de examencommissie de inspanningsverplichting voor Burgerschap in jouw examendossier. Belangrijk is dat er geen vrijstelling kan worden gegeven voor Burgerschap.
Loopbaanoriëntatie
Begeleiding bij je (studie)loopbaan vinden wij heel belangrijk. Dit is dan ook onderdeel van ons onderwijsprogramma. Je hebt gesprekken met je studieloopbaanbegeleider, je oriënteert je op je rol als werknemer en door middel van opdrachten en gesprekken geef jij vorm aan je loopbaan.
Je moet aantonen dat je hebt deelgenomen en je hebt ingespannen. Dit noemen we voldoen aan de inspanningsverplichting. Dit toon je aan door bewijzen te leveren waaruit blijkt dat je actief hebt gewerkt aan de loopbaancompetenties. Om voor een diploma in aanmerking te komen controleert de examencommissie de inspanningsverplichting voor Loopbaanoriëntatie in jouw examendossier.
Afname van generieke examens
Voor de generieke vakken maak je Centrale Examens (CE) of instellingsexamens (IE). In jouw examenplan zie je dit. De centrale examens worden per jaar gepland. Je wordt voor deze examens aangemeld door je vakdocent. Daarna krijg je via je schoolmail een uitnodiging om je in te schrijven voor een bepaald examenmoment.
Deze examens vinden plaats in leerjaar 2 van de opleiding. De instellingsexamens Spreken, Gesprekken voeren en Schrijven vinden plaats tijdens de lessen in leerjaar 2. De docent geeft aan wanneer precies.

Burgerschap
Voor het vak Burgerschap moet je voldoen aan de inspanningsverplichting. Je moet de dimensies voldoende afronden om je diploma te kunnen behalen. Dat doe je door per dimensie 4 bewijsstukken aan te leveren.
De bewijsmaterialen van Burgerschap zijn de materialen die je verzamelt tijdens de Astrumweken. Deze verzamel je in een protfolio dat je aanlegt. Het bevat bewijzen per dimensie. De dimensies bestaan uit de onderliggende thema’s:
- Politiek-juridische dimensie
- Economische dimensie
- Sociaal-maatschappelijke dimensie
- Vitaal burgerschap
- Wereldburgerschap en identiteit (dit is een extra dimensie Astrum College)
Gedurende je opleiding stel je een portfolio samen waarin bewijzen worden verzameld per dimensie. Op deze manier wordt de inspanningsverplichting aangetoond. Per niveau is het volgende aantal bewijzen noodzakelijk. Per dimensie lever je bewijsstukken aan. De docent geeft aan, aan welke eisen de bwijsstukken moeten voldoen
Om voor een diploma in aanmerking te komen controleert de examencommissie de inspanningsverplichting voor Burgerschap in jouw examendossier.
Nederlands en Engels
Het resultaat van de examens moet minimaal een 5 en een 6 zijn (in willekeurige volgorde).
Rekenen
Vanaf het schooljaar 2021-2022 geldt dat je examen voor rekenen moet afleggen om te kunnen slagen. Maar het resultaat telt niet mee bij de beslissing of je geslaagd of gezakt bent. Er komen nieuwe regels over rekenen voor het mbo. Die gaan ervan uit dat rekenen zal meetellen voor je mbo-examen (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/taal-en-rekenen/vraag-en-antwoord/rekenexamen-mbo-diploma). Het is belangrijk dat je het niveau van jouw beroepsopleiding haalt. Je hebt die kennis nodig om:
- je beroep te kunnen uitoefenen;
- door te kunnen stromen naar vervolgonderwijs;
- te kunnen meedoen in de samenleving.
Examinering - BPV
De bpv heb je met goed gevolg afgesloten als:
- je de bpv hebt uitgevoerd zoals vastgelegd in de bpv-overeenkomst(en);
- er een beoordeling is van het leerbedrijf over deze bpv die ook is meegenomen in de eindbeoordeling van de bpv;
- de eindbeoordeling positief is.
Examinering - keuzedelen
Voor de keuzedelen maak je ook examens. De keuzedelen mee in de zak-/slaagregeling voor het behalen van het diploma. Hiervoor geldt het volgende:
- het gemiddelde van de examenresultaten van de gevolgde keuzedelen binnen de keuzedeelverplichting moet ten minste een 6 of 'voldoende' zijn;
- voor minimaal de helft van deze keuzedelen moet het resultaat ten minste een 6 of 'voldoende' zijn;
- een keuzedeelresultaat mag nooit lager dan een 4 zijn.
Stel dat je binnen de keuzedeelverplichting 3 keuzedelen hebt gevolgd en je eindresultaten zijn als volgt:
Keuzedeel |
Beoordeling |
Keuzedeel 1 |
7 |
Keuzedeel 2 |
6 |
Keuzedeel 3 |
4 |
|
Gemiddelde: 17:3=5,6 |
Eindresultaat: |
6 = geslaagd |
Stel dat je binnen de keuzedeelverplichting 2 keuzedelen hebt gevolgd en je eindresultaten zijn als volgt:
Keuzedeel |
Beoordeling |
Omzetting naar cijfer |
Keuzedeel 1 |
voldoende |
6 |
Keuzedeel 2 |
onvoldoende |
4 |
|
|
Gemiddelde: 10:2 =5 |
Eindresultaat: |
|
5 = niet voldaan aan diploma eis, dus herkansing aanvragen |