Kwalificatiedossier
Voor jouw opleiding zijn landelijke eisen beschreven in het kwalificatiedossier. .
Het kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Dit kwalificatiedossier is door de Minister van Onderwijs vastgesteld. Deze eisen gelden dus voor iedereen in Nederland die jouw opleiding volgt. Je vindt jouw kwalificatiedossier op www.kwalificatiesmbo.nl.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel , een profieldeel en een keuzedeel
1. Het Basisdeel wordt gevormd door:
- De beroepsspecifieke onderdelen. In het basisdeel zijn de kerntaken, die onderverdeeld zijn in werkprocessen beschreven. Deze zijn voor alle opleidingen van het hetzelfde niveau in het kwalificatiedossier gelijk. Soms zijn er aanvullende eisen per uitstroomprofiel, deze zijn dan opgenomen in het onderwijsprogramma.
- De generieke onderdelen. De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:
- Nederlandse taal
- Rekenen
- Loopbaan
- Burgerschap
- Engels
Zie voor meer uitleg over het generieke onderdelen paragraaf examinering.
2. Het profieldeel
In het profieldeel staan kerntaken en werkprocessen beschreven die specifiek voor jouw opleiding gelden.
3. Het keuzedeel
Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding. Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:
- verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
- verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden, bijvoorbeeld door onderdelen van andere opleidingen te volgen;
- doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo of naar het hbo.
Een overzicht van de keuzedelen die jij kan kiezen vind je in de Keuzedelen cataologus van ROC A12. Klik hiervoor op dit overzicht
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Kiezen uit aanbod van andere opleidingen
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet door jouw opleiding wordt aangeboden, maar wel binnen een andere opleiding van ROC A12, dan kun je hiervoor een aanvraag indienen bij de decentrale examencommissie (DEC) van je eigen opleiding. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden:
- Het keuzedeel mag inhoudelijk niet overlappen met je opleiding (op basis van het kwalificatiedossier) en niet samenvallen met andere lessen van je opleiding.
- Het verzoek moet je uiterlijk 4 maanden voor aanvang van het keuzedeel ingediend hebben. Je aanvraag wordt door de DEC bekeken en beoordeeld. Je ontvangt zo snel mogelijk schriftelijk bericht of je dit keuzedeel ook echt kunt en mag volgen.
- Een DEC kan de aanvraag van een keuzedeel weigeren als het onder lestijd van andere vakken valt of als het overlap heeft met je opleiding.
- Na goedkeuring van de DEC kun je je aanmelden voor het keuzedeel waarvoor toestemming is verleend. Als blijkt dat het maximumaantal deelnemers bereikt is of als er onvoldoende deelnemers zijn om het keuzedeel te organiseren, dan moet je dit bij je slb'er melden. Samen met je slb'er ga je daarna op zoek naar een passend alternatief.
Keuzedelen worden vaak in samenspraak met de arbeidsmarktregio bepaald. Hierdoor kunnen tussentijds wijzigingen optreden, zowel wettelijk als organisatorisch. Over deze wijzigingen word je zo spoedig mogelijk geïnformeerd.
Extra keuzedelen kiezen
Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen, als je daar zin in en tijd voor hebt. Overleg dit altijd even met je slb'er.
Keuzedelen kiezen bij andere onderwijsinstellingen
In overleg is het ook mogelijk een keuzedeel te volgen bij een andere onderwijsinstelling.
BPV
BPV
Om je beter op de Beroepspraktijkvorming (BPV) voor te bereiden wordt in onderwijsperiode 3 en 4 van leerjaar 1 tijdens de bijeenkomsten BPV aandacht besteed aan onderwerpen die je helpen op een goede manier je BPV te volgen. In het programma van deze onderwijseenheid leer je onder andere hoe de BPV organisatorisch en inhoudelijk verloopt, hoe de beoordeling is geregeld en welke personen een rol spelen bij de BPV. In deze periode ben je twee dagen in de week op bij het BPV-bedrijf.
Verder wordt aandacht besteed aan de inhoud van de BPV en de opdrachten die je voor school moet uitvoeren. Er wordt ook aandacht besteed aan jezelf. Hoe stel jij je op als student, wat kan wel en wat kan niet als je stage loopt. Welke competenties heb je nodig om jezelf een kans van slagen te geven. Daarnaast wordt aandacht besteed aan allerlei zaken rondom de BPV zoals formulieren, praktijkovereenkomst en andere regelgeving waarmee je wordt geconfronteerd. Je start in leerjaar 1 na de kerstvakantie met 2 dagen BPV tot aan de zomer.
In leerjaar 2 en 3 heb je 3 dagen BPV en 2 dagen school. In leerjaar 3 vinden de examens in de praktijk plaats.
Je mag pas starten met de BPV als je een ondertekende contract (BPVO)op school hebt ingeleverd.
De BPV in het tweede leerjaar mag je in het buitenland uitvoeren. Studenten die in het buitenland op BPV willen, zullen dit bij hun slb-er aan moeten geven. De slb-er zal jouw voorstel bespreken met het team. Op basis van zelfstandigheid, flexibiliteit, beroepshouding en inzet geeft het team een bindend advies.
Voorwaarde voor diplomering is dat je een voldoende haalt voor de eindbeoordeling van de beroepspraktijkvorming (BPV)
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
Het onderwijs
Jij hebt als student wekelijks contact met je slb’er (StudieLoopbaanBegeleider) over de voortgang van je studie. De hierbij gemaakte afspraken worden vastgelegd in een digitaal portfolio en in jouw leerplan. Om de vijf lesweken is er een feedbackgesprek tussen jou en je slb-er.
Binnen de opleiding werk je in Dulon-online. Hierin is alle inhoud van jouw leerplan opgenomen. Alle online gemaakte verslagen, uitslagen en beoordelingslijsten worden direct in Dulon-online geplaatst. Zo bouw je gedurende drie jaar je leerplan op. Dit geeft jou als student inzicht in jouw ontwikkeling.
Daarnaast heb je bij voldoende behaalde opdrachten toegang tot het maken van de examens.
Binnen de opleiding is het mogelijk om je eigen route binnen jouw leerplan te bepalen (gepersonaliseerd onderwijs). Het bepalen van je eigen route doe je in overleg met je slb-er. Zo kun je bezig zijn met opdrachten die op dat moment relevant zijn voor jouw beroepspraktijk.
Op basis van de uitslag van de TOA toets die je bij de start van de opleiding maakt, wordt voor de vakken Nederalnds, Engels en Rekenen een persoonlijk opleidingsprogramma opgesteld. Het maken van de opdrachten binnen dit opleidingsprogramma doe je tijdens de uren die hiervoor op het rooster staan. Tijdens deze uren kun je gebruik maken van de begeleiding van de docent.
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.