Examinering - Algemeen
Om je diploma te kunnen behalen doe je een aantal examens: beroepsgerichte examens (onderdeel van de kerntaken), examens in generieke vakken (Nederlands, rekenen en Engels (alleen niveau 4)) en examens voor de keuzedelen.
In het examenreglement staan alle rechten en plichten uitgelegd.
In onderstaand examenplan is beschreven welke examens
(exameneenheden) je moet behalen voor je diploma, waar ze plaatsvinden en hoe deze meetellen voor je diploma. De afzonderlijke exameneenheden leiden samen tot een eindbeoordeling die op de resultatenlijst bij het diploma komt. Op je diploma staat een beoordeling per kerntaak, de resultaten van de generieke vakken en de keuzedelen.
Beroeps specifiek
Kerntaken worden met beroepsgerichte examens beoordeeld. Een beoordeling van een kerntaak kan uit meerdere beoordelingen (exameneenheden) bestaan. Zoals een proeve van bekwaamheid, een eindgesprek of een presentatie van het afstudeerproject.
Sommige beroepen vragen om beroepsspecifieke taal- of rekenvaardigheden die onderdeel vormen van de beroepsgerichte examens (en dus niet van het examen Nederlands of rekenen).
Om deel te nemen aan deze geplande examens zal je van je SLB’er een GO moeten ontvangen. Een GO betekent dat je voldoet aan de voorwaarden en mag starten met het examen. Voor jouw opleiding betekent dit dat je een GO ontvangt als het onderwijs, dat jou voorbereidt op het beroepsgerichte examen, met een voldoende is afgerond.
Let op: je moet het examen zelfstandig uitvoeren, ook in het leerbedrijf. Je mag hierbij dus niet geholpen worden door je werkbegeleider/praktijkopleider. In het examen wordt beschreven waarop je wordt beoordeeld. Lees dit samen met degene die jou beoordeelt altijd goed door. Een deel van de beroeps specifieke examens wordt beoordeeld door de praktijk, het andere deel door de opleiding.
Voorwaarden voor examinering
Voordat je kunt starten met het examen ‘Maakt een plan van aanpak voor de begeleiding en voert het uit’ moet je 'Leerdoelen werken met baby's' hebben afgerond. Dit wordt een formatief bewijsstuk genoemd. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt afronden. Je SLB’er vertelt je hier meer over.
Voordat je kunt starten met het examen ‘Biedt (specifieke) ontwikkelingsgerichte activiteiten aan’ moet je 'Leerdoelen VE' hebben afgerond. Dit wordt een formatief bewijsstuk genoemd. Er zijn verschillende manieren waarop je Leerdoelen VE kunt afronden (bijvoorbeeld: met een behaald certificaat van een door de kinderopvang erkende organisatie of een afgeronde lessenserie). Je SLB’er vertelt je hier meer over.
Voorwaarden voor diplomering
Je voldoet aan de taaleis van de wet IKK en aan de taaleis van de Voorschoolse Educatie (VE) wanneer het gemiddelde van Lezen, Luisteren, Spreken en Gesprekken voeren minimaal 5,5 is én je voor alle deelvaardigheden afzonderlijk minimaal een 5,0 is behaald. Hiervoor wordt het resultaat van het CE Lezen/Luisteren en de resultaten van de generieke instellingsexamen 3F Spreken en Gesprekken Voeren gebruikt.
Tot 1-1-2025 is het mogelijk om te werken in de kinderopvang zonder de taaleis VE. Je kunt je diploma dus ook halen zonder taaleis VE (dan telt Lezen niet mee, maar Luisteren wel). Toch raden we je aan om ook de taaleis VE te halen. Daar heb je meer aan en het werkveld zal erom vragen. Als je je diploma wil halen zonder de taaleis VE, bespreek je dit tijdig met je SLB’er. We wijken dan af van het examenplan en je krijgt mogelijk een apart examen luistervaardigheid.
Generiek
Nederlands, Engels (niveau 4) en rekenen
Voor de examens van deze vakken gelden per studiejaar verschillende regels. Deze regels worden door het ministerie van onderwijs vastgesteld.
Op de site https://taalenrekenenmbo.nl/ kun je in het cohortenoverzicht Nederlandse taal en rekenen precies zien welke slaag-/zakregeling hoort bij jouw opleiding. Dit is afhankelijk van de startdatum van je opleiding, het niveau van de opleiding en het jaar waarin je je diploma behaalt.
Voor het vak rekenen is er een instellingsexamen, examinering is verplicht en het behaalde resultaat wordt vermeld op het resultatenoverzicht bij het diploma. Het resultaat van het examen is niet van invloed op het wel of niet behalen van je diploma.
Afname van generieke examens
Voor de generieke vakken maak je Centrale Examens (CE) of instellingsexamens (IE). In jouw examenplan zie je dit. De centrale examens worden per jaar gepland.
Burgerschap
Burgerschap
Voor het vak Burgerschap moet je voldoen aan de inspanningsverplichting. Je moet aantonen dat je hebt deelgenomen en je hebt ingespannen voor het vak Burgerschap. Dit toon je aan door bewijzen te leveren per dimensie van Burgerschap. De volgende dimensies komen aan bod:
- Politiek-juridische dimensie
- Economische dimensie
- Sociaal-maatschappelijke dimensie
- Vitaal burgerschap
ROCA12 heeft de extra dimensie ‘Levensbeschouwelijke dimensie’ toegevoegd vanuit haar algemeen christelijke identiteit.
Om voor een diploma in aanmerking te komen controleert de examencommissie de inspanningsverplichting voor Burgerschap in jouw examendossier.
Loopbaanoriëntatie
Loopbaanoriëntatie
Begeleiding bij je (studie)loopbaan vinden wij heel belangrijk. Dit is dan ook onderdeel van ons onderwijsprogramma. Je moet aantonen dat je hebt deelgenomen en je hebt ingespannen. Dit noemen we voldoen aan de inspanningsverplichting. Dit toon je aan door bewijzen te leveren waaruit blijkt dat je actief hebt gewerkt aan de loopbaancompetenties. Om voor een diploma in aanmerking te komen controleert de examencommissie de inspanningsverplichting voor Loopbaanoriëntatie in jouw examendossier.
Voor jouw opleiding hanteren we een inspanningsverplichting voor de generieke vakken.
Bij burgerschap verzamel je bewijsstukken binnen de 5 dimensies (1 bewijsstuk per dimensie) die worden aangeboden; Sociaalmaatschappelijke dimensie, Economische dimensie, Vitale dimensie, Politieke dimensie en Levensbeschouwelijke dimensie. Je rondt het vak af met een eindgesprek.
Tijdens loopbaanoriëntatie verwachten we dat je aan loopbaancompetenties hebt gewerkt en groei en ontwikkeling laat zien.
De inhoud van het rekenonderwijs is door de overheid vastgesteld. We verwachten dat jij je inzet om het gevraagde rekenniveau te behalen. Wanneer je de formatieve toetsen hebt afgerond kan de docent je opgeven voor het rekenexamen.
Voor Nederlands moet je het examen op het niveau 3F maken. Dit geldt voor alle onderdelen van dit examen.
Het examen Engels maak je op het niveau A2/B1. Dit geldt voor alle onderdelen van dit examen.
Examinering - BPV
De bpv heb je met goed gevolg afgesloten als:
- je de bpv hebt uitgevoerd zoals vastgelegd in de bpv-overeenkomst(en);
- er een beoordeling is van het leerbedrijf over deze bpv die ook is meegenomen in het eindbeoordeling van de bpv;
- de eindbeoordeling positief is.
Examinering - keuzedelen
Voor de keuzedelen maak je ook examens. Vanaf cohort 2020 tellen de keuzedelen mee in de zak-/slaagregeling voor het behalen van het diploma. Hiervoor geldt het volgende:
- het gemiddelde van de examenresultaten van de gevolgde keuzedelen binnen de keuzedeelverplichting moet ten minste een 6 of 'voldoende' zijn;
- voor minimaal de helft van deze keuzedelen moet het resultaat ten minste een 6 of 'voldoende' zijn;
- een keuzedeelresultaat mag nooit lager dan een 4 zijn.
Stel dat je binnen de keuzedeelverplichting 3 keuzedelen hebt gevolgd en je eindresultaten zijn als volgt:
Keuzedeel |
Beoordeling |
Keuzedeel 1 |
7 |
Keuzedeel 2 |
6 |
Keuzedeel 3 |
4 |
|
Gemiddelde: 17:3=5,6 |
Eindresultaat: |
6 = geslaagd |
Stel dat je binnen de keuzedeelverplichting 2 keuzedelen hebt gevolgd en je eindresultaten zijn als volgt:
Keuzedeel |
Beoordeling |
Omzetting naar cijfer |
Keuzedeel 1 |
voldoende |
6 |
Keuzedeel 2 |
onvoldoende |
4 |
|
|
Gemiddelde: 10:2 =5 |
Eindresultaat: |
|
5 = niet voldaan aan diploma eis, dus herkansing aanvragen |