Kwalificatiedossier
Voor jouw opleiding zijn landelijke eisen beschreven in het kwalificatiedossier. .
Het kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Dit kwalificatiedossier is door de Minister van Onderwijs vastgesteld. Deze eisen gelden dus voor iedereen in Nederland die jouw opleiding volgt. Je vindt jouw kwalificatiedossier op www.kwalificatiesmbo.nl.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.
1. Het basisdeel, wordt gevormd door:
De beroepsspecifieke onderdelen
In het basisdeel zijn de kerntaken, die onderverdeeld zijn in werkprocessen beschreven. Soms zijn er aanvullende eisen per uitstroomprofiel, deze zijn dan opgenomen in het onderwijsprogramma.
De generieke onderdelen
De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:
Nederlandse taal;
Rekenen;
Loopbaan
Burgerschap
Engels (alleen niveau 4)
Zie voor meer uitleg over het generieke onderdelen paragraaf examinering.
2. Het profieldeel
In het profieldeel staan kerntaken en werkprocessen beschreven die specifiek voor jouw opleiding gelden.
3. Het keuzedeel
Een deel van je opleiding bestaat uit keuzedelen. Je kunt uit verschillende keuzedelen kiezen. Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding.
Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:
- verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
- verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden, bijvoorbeeld door onderdelen van andere opleidingen te volgen;
- doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo of naar het hbo.
Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Kijk voor meer informatie over keuzedelen verderop in dit ST’OER.
Een overzicht van de keuzedelen die jij kan kiezen vind je in de lijst keuzedelen op Sharepoint.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Kiezen uit aanbod van andere opleidingen
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet door jouw opleiding wordt aangeboden, maar wel binnen een andere opleiding van COG-mbo, dan bespreek je dit met je slb-er.
De slb-er/ het team bekijkt dan de mogelijkheden voor het volgen van dit keuzedeel.
Er zijn twee mogelijkheden:
1.Het keuzedeel is landelijk gekoppeld aan jouw opleiding (een overzicht is te vinden op de website van het SBB):
- Wanneer het keuzedeel op COG-mbo aangeboden wordt door een andere opleiding, dan kun je deze volgen.
- Wanneer het keuzedeel niet op COG-mbo aangeboden wordt, zal de opleiding moeten kijken naar de mogelijkheden.
2.Het keuzedeel is landelijk niet gekoppeld aan jouw opleiding.
- De school onderzoekt of het keuzedeel dat je wilt volgen niet overlapt met je opleiding. Als er geen overlap is zal de studentadministratie jou inschrijven voor het keuzedeel.
Extra keuzedelen kiezen
Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen. Overleg dit altijd even met je slb'er.
Keuzedelen kiezen bij andere onderwijsinstellingen
In overleg is het ook mogelijk een keuzedeel te volgen bij een andere onderwijsinstelling. Je slb’er kan je hier meer over vertellen.
Uitvoering keuzedeelexamen
In het examenplan van het keuzedeel is aangegeven op welke wijze het keuzedeel geëxamineerd wordt en of de examinering op school of in de bpv plaatsvindt.
BPV
Stages vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je oefent, doet werkervaring op en laat zien dat het werk bij je past. We noemen dit de beroepspraktijkvorming ofwel bpv. De bpv vindt plaats bij erkende leerwerkbedrijven. Dit zijn bedrijven/instellingen die aan bepaalde eisen voldoen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier www.stagemarkt.nl.
Doordat wij al jaren samenwerken met stage/leerwerkbedrijven kunnen we je goed adviseren. De branche is divers en voor elk leerjaar door elke student zal een passende stageplaats gekozen moeten worden.
Voordat je op stage gaat, krijg je een aantal voorbereidingslessen. Je krijgt uitleg wat het doel is van de stage en welke opdrachten je op de stage gaat uitvoeren. In overleg met je slb’er dien je hier zelf initiatief in te nemen. Wij vinden dit heel belangrijk, omdat je op deze manier je ondernemende houding ontwikkelt. Je mag pas starten met je stage als je ondertekende stagecontract (BPVO) op school is ingeleverd.
Elk leerjaar loop je stage. De tijdsduur verschilt per leerjaar, maar is gemiddeld genomen 600 klokuren.
Tijdens je stage word je bezocht door de BPV docent. Tijdens dit bezoek wordt samen met jou en je werkplekbegeleider uit de beroepspraktijk je leerontwikkeling besproken. Deze leerontwikkeling wordt uiteindelijk beoordeeld met behulp van een eindbeoordelingsformulier. In dit formulier worden criteria als: werkvoorbereiding, uitgevoerde werkzaamheden, zelfstandigheid, samenwerking, probleemoplossend vermogen en beroepshouding beoordeeld. Jouw BPV docent en de werkplekbegeleider stellen samen de eindeboordeling vast. De eindbeoordeling moet minimaal voldoende zijn om te kunnen diplomeren.
Buitenlandstage bij COG-mbo
Verleg jij graag je grenzen? Dan is een stage in het buitenland misschien iets voor jou! Een stage in het buitenland biedt je de kans om internationale werk- en leerervaring op te doen, om je talenkennis een enorme boost te geven en om andere vaardigheden zoals ondernemerschap en managementcompetenties te ontwikkelen. Allemaal zaken die later bij het zoeken van een baan, goed van pas kunnen komen. En… het is natuurlijk een fantastische ervaring om een tijd in het buitenland te wonen en te studeren.
Voordat je op stage gaat, krijg je een aantal voorbereidingslessen. Je krijgt uitleg wat het doel is van de stage en welke opdrachten je op de stage gaat uitvoeren.
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
Je wordt opgeleid tot monteur Elektrotechnische Installaties. Deze opleiding duurt twee jaar. Daarna kun je doorstromen naar niveau 3. De opleiding bestaat uit een basisdeel en een profieldeel. Het eerste jaar werk je aan het basisdeel. Dit is het installeren van elektrotechnische installaties zoals voorbereiden, demonteren, controleren en aanleggen van elektrotechnische installaties.Het tweede jaar werk je aan het profieldeel dat bestaat uit het uitvoeren en assisteren van elektrotechnische installaties zoals samenstellen van componenten en assisteren bij de aanleg en testen van elektrotechnische installaties.
In ons onderwijs gaan we er vanuit dat elke student een vast programma volgt. Mocht jij al beschikken over de nodige relevante werkervaring, kennis en/of vaardigheden, dan kan het zijn dat jij minder tijd nodig hebt, om je voor te bereiden op het examen van de opleiding. Het kan zijn dat je dan voor een gedeelte van het standaard programma kan afwijken, doordat je bepaalde onderdelen niet hoeft te doen of dat je kunt versnellen. Het kan ook voorkomen dat je helemaal van het standaard programma afwijkt: er is alleen nog een standaard volgorde en programma op papier, je volgt dan een gepersonaliseerd traject. In alle gevallen – deels afwijken of geheel afwijken – leggen we vast wat je gaat doen en hoe je dat doet. Wij maken met jou afspraken en leggen deze vast, zodat het proces geborgd wordt voor alle betrokkenen. Doel is dat jij uiteindelijk het examen aflegt en behaalt.
De praktijklessen voor de BOL-2 vinden voor een groot deel plaats in de werkplaats elektrotechniek. In deze werkplaats pas je de geleerde kennis toe en werk je aan de vereiste vaardigheden en beroepshouding zoals beschreven in het kwalificatie dossier waarbij in het eerste jaar de nadruk ligt op het basisdeel en in het tweede jaar op het profieldeel. Naast de praktijklessen volg je ondersteunende theorielessen. Voordat je met een praktijkles begint krijg je hier tijdens de theorieles uitleg over en ga je de praktijkopdracht al voorbereiden.
Verder besteed je in de theorielessen uitgebreid aandacht aan alle veiligheidsvoorschriften en krijgt les in materialenkennis, vakkennis en gereedschapsleer. Deze theorielessen zijn ook afgestemd op de inhoud van je van je (leer) taken.
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.