Kwalificatiedossier
Voor jouw opleiding zijn landelijke eisen beschreven in het kwalificatiedossier. .
Het kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Dit kwalificatiedossier is door de Minister van Onderwijs vastgesteld. Deze eisen gelden dus voor iedereen in Nederland die jouw opleiding volgt. Je vindt jouw kwalificatiedossier op www.kwalificatiesmbo.nl.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel , een profieldeel en een keuzedeel
Je opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.
1. Het basisdeel, wordt gevormd door:
De beroepsspecifieke onderdelen
In het basisdeel zijn de kerntaken, die onderverdeeld zijn in werkprocessen beschreven. Soms zijn er aanvullende eisen per uitstroomprofiel, deze zijn dan opgenomen in het onderwijsprogramma.
De generieke onderdelen
De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:
Nederlandse taal;
Rekenen;
Loopbaan
Burgerschap
Engels (alleen niveau 4)
Zie voor meer uitleg over het generieke onderdelen paragraaf examinering.
2. Het profieldeel
In het profieldeel staan kerntaken en werkprocessen beschreven die specifiek voor jouw opleiding gelden.
3. Het keuzedeel
Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding.
Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:
- verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
- verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden, bijvoorbeeld door onderdelen van andere opleidingen te volgen;
- doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo of naar het hbo.
Zie voor meer informatie over keuzedelen het paragraaf verderop in deze ST’OER.
Een overzicht van de keuzedelen die jij kan kiezen vind je in de lijst keuzedelen op Sharepoint.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Kiezen uit aanbod van andere opleidingen
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet door jouw opleiding wordt aangeboden, maar wel binnen een andere opleiding van ROC A12, dan kun je hiervoor een aanvraag indienen bij de Decentrale Examencommissie (DEC) van je eigen opleiding. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden:
- Het keuzedeel mag inhoudelijk niet overlappen met je opleiding (op basis van het kwalificatiedossier) en het mag niet samenvallen met andere lessen van je opleiding.
- Het verzoek moet je uiterlijk 4 maanden voor de start van het keuzedeel hebben aangevraagd. Je aanvraag wordt door de DEC bekeken en beoordeeld. Je ontvangt zo snel mogelijk schriftelijk bericht of je dit keuzedeel ook echt kunt en mag volgen.
- Een DEC kan de aanvraag van een keuzedeel weigeren als het onder lestijd van andere vakken valt of als het overlap heeft met je opleiding.
- Na goedkeuring van de DEC kun je je aanmelden voor het keuzedeel waarvoor toestemming is verleend. Als blijkt dat het maximumaantal deelnemers is bereikt of als er onvoldoende deelnemers zijn om het keuzedeel te organiseren, meld dit dan bij je slb'er. Dan gaan jullie samen op zoek naar een passend alternatief.
- Keuzedelen worden vaak samen met de arbeidsmarktregio bepaald. Hierdoor kunnen tussentijds wijzigingen optreden, zowel wettelijk als organisatorisch. Over deze wijzigingen word je zo spoedig mogelijk geïnformeerd.
Extra keuzedelen kiezen
Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen. Overleg dit altijd even met je slb'er.
Keuzedelen kiezen bij andere onderwijsinstellingen
In overleg is het ook mogelijk een keuzedeel te volgen bij een andere onderwijsinstelling. Je slb’er kan je hier meer over vertellen.
Uitvoering keuzedeel- examen
In het examenplan van het keuzedeel is aangegeven op welke wijze het keuzedeel geexamineerd wordt en of de examering op school of in de bpv plaats vindt.
BPV
Werken (in de BBL) vormt een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je oefent, doet werkervaring op en laat zien dat het werk bij je past. We noemen dit de beroepspraktijkvorming ofwel BPV. De BPV vindt plaats bij erkende leerwerkbedrijven. Dit zijn bedrijven/instellingen die aan bepaalde eisen voldoen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier: www.stagemarkt.nl. Voordat je gaat werken, krijg je een aantal voorbereidingslessen.
De beroepspraktijkvorming(BPV) vindt plaats bij erkende leerwerkbedrijven. Dit zijn bedrijven/instellingen die aan bepaalde eisen voldoen. Een overzicht van de erkende leerwerkbedrijven vind je hier: https://stagedocenten.s-bb.nl/
Voor onze BBL-opleidingen werken wij ook samen met Opleidingsbedrijf Metaal (OBM)
Het Opleidingsbedrijf Metaal (OBM RiVa) is een initiatief van de Koninklijke Metaalunie en het scholingsfonds OOM. Elk regionaal OBM is opgericht in samenwerking met bedrijven uit de regio. Zij streven ernaar om de metaalsector van goed opgeleide vak mensen te voorzien. OBM RiVa is werkzaam in de regio's Rivierengebied, De Vallei en Arnhem. Zij kunnen bemiddelen in een passende leerwerkplek: http://www.obm-riva.nl
Je werkt per leerjaar 3 dagen per week bij je leerbedrijf. Dit is per leerjaar 960 uur.
Je werkt de eerste 1,5 jaar, 3 dagen per week bij je leerbedrijf (ca. 960 uur) en gaat 2 dagen per week naar het Technova College.
Het tweede 1,5 jaar ga je 4 dagen per week naar je leerbedrijf(ca. 1280 uur) en 1 dag per week naar het Technova College.
Tijdens deze BPV-periode wordt je bezocht door je BPV- docent. Die gaat samen met jou en je werkbegeleider in gesprek over je ontwikkeling. Je stage moet aan het einde van de opleiding voldoende beoordeeld zijn. Deze beoordeling wordt samen met het werkveld ingevuld. Dit is een eis om te kunnen diplomeren
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
Als Allround Constructiewerker pas je verschillende technieken toe op materiaal. Denk aan buigen, lassen en het samenstellen ervan. Je leert veelal onderdelen van leidingwerk maken of constructiedelen van bijvoorbeeld bruggen en gebouwen. Tijdens de opleiding leer je alle technieken kennen die nodig zijn om materialen goed te kunnen bewerken en te vervormen. Je leert assembleren en monteren van deelproducten en je kunt constructieonderdelen met elkaar verbinden. Daarnaast leer je (computergestuurde) machines bedienen. Tijdens de opleiding wordt ruim aandacht besteed aan de voorschriften en regelgeving rond arbowetgeving, veiligheid en milieu. Je doet veel materialenkennis op en leert technische tekeningen lezen. Deze onderdelen uit het kwalificatiedossier vind je terug in de kerntaken en het profieldeel. Gedurende je hele opleiding werk je aan deze onderdelen.
Je werkt aan de hand van opdrachten aan de theorie die nodig is om in de beroepspraktijk de taken uit te kunnen voeren. Je kan in eigen tempo werken en samen met je slb-er bepaal je aan welke opdrachten je werkt.
Naast de beroepsgerichte lessen krijg je generieke vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap. Daarnaast begeleiden we je bij je (studie)loopbaanontwikkeling. In gesprekken bekijken we je ontwikkeling.
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.