Kwalificatiedossier
Voor jouw opleiding zijn landelijke eisen beschreven in het kwalificatiedossier. .
Het kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Dit kwalificatiedossier is door de Minister van Onderwijs vastgesteld. Deze eisen gelden dus voor iedereen in Nederland die jouw opleiding volgt. Je vindt jouw kwalificatiedossier op www.kwalificatiesmbo.nl.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.
1. Het basisdeel, wordt gevormd door:
De beroepsspecifieke onderdelen
In het basisdeel zijn de kerntaken, die onderverdeeld zijn in werkprocessen beschreven. Soms zijn er aanvullende eisen per uitstroomprofiel, deze zijn dan opgenomen in het onderwijsprogramma.
De generieke onderdelen
De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:
Nederlandse taal;
Rekenen;
Loopbaan
Burgerschap
Engels (alleen niveau 4)
Zie voor meer uitleg over het generieke onderdelen paragraaf examinering.
2. Het profieldeel
In het profieldeel staan kerntaken en werkprocessen beschreven die specifiek voor jouw opleiding gelden.
3. Het keuzedeel
Een deel van je opleiding bestaat uit keuzedelen. Je kunt uit verschillende keuzedelen kiezen. Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding.
Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:
- verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
- verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden, bijvoorbeeld door onderdelen van andere opleidingen te volgen;
- doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo of naar het hbo.
Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Kijk voor meer informatie over keuzedelen verderop in dit ST’OER.
Een overzicht van de keuzedelen die jij kan kiezen vind je in de lijst keuzedelen op Sharepoint.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Kiezen uit aanbod van andere opleidingen
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet door jouw opleiding wordt aangeboden, maar wel binnen een andere opleiding van COG-mbo, dan bespreek je dit met je slb-er.
De slb-er/ het team bekijkt dan de mogelijkheden voor het volgen van dit keuzedeel.
Er zijn twee mogelijkheden:
1.Het keuzedeel is landelijk gekoppeld aan jouw opleiding (een overzicht is te vinden op de website van het SBB):
- Wanneer het keuzedeel op COG-mbo aangeboden wordt door een andere opleiding, dan kun je deze volgen.
- Wanneer het keuzedeel niet op COG-mbo aangeboden wordt, zal de opleiding moeten kijken naar de mogelijkheden.
2.Het keuzedeel is landelijk niet gekoppeld aan jouw opleiding.
- De school onderzoekt of het keuzedeel dat je wilt volgen niet overlapt met je opleiding. Als er geen overlap is zal de studentadministratie jou inschrijven voor het keuzedeel.
Extra keuzedelen kiezen
Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen. Overleg dit altijd even met je slb'er.
Keuzedelen kiezen bij andere onderwijsinstellingen
In overleg is het ook mogelijk een keuzedeel te volgen bij een andere onderwijsinstelling. Je slb’er kan je hier meer over vertellen.
Uitvoering keuzedeelexamen
In het examenplan van het keuzedeel is aangegeven op welke wijze het keuzedeel geëxamineerd wordt en of de examinering op school of in de bpv plaatsvindt.
Specifieke beroepsvereisten
Met de introductie van de nieuwe kwalificatiedossiers vanaf 2016 en 2020 voor de verzorgende IG, blijkt dat de kwalificaties van Verzorgende-IG met Begeleider Specifieke Doelgroepen en Begeleider Gehandicaptenzorg voor 80% met elkaar overeenkomen. Daarnaast is er een steeds luidere roep uit de praktijk om professionals breder op te gaan leiden.
Wanneer er gekeken wordt naar het kleinschalig wonen: daar is meer nodig dan alleen de Verzorgende-IG. Cliënten zullen meer dan voorheen gebaat zijn met mensen die opgeleid zijn in begeleiden, professionals die een activiteitenprogramma op kunnen stellen en uit kunnen voeren. En andersom, in de instellingen waar voorheen de nadruk lag op begeleiden, worden steeds meer verzorgende vaardigheden van de professionals gevraagd. Cliënten van die instellingen blijven ook langer thuis wonen, waardoor de component zorg ook daar steeds groter wordt.
Met andere woorden: de praktijk is eraan toe om breed opgeleiden professionals binnen te gaan halen. En dat is de reden dat wij hebben gemeend om ook daadwerkelijk de dubbelkwalificatie te gaan aanbieden.
Jouw opleidingen staan beschreven in 2 verschillende kwalificatiedossiers. Een kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen.
Het kwalificatiedossier voor Verzorgende-IG beschrijft de opleiding Verzorgende IG (individuele gezondheidszorg). Hiermee wordt je opgeleid voor de volgende branches:
- Verzorgingshuis- Verpleeghuis- Thuiszorg (VVT)
- Geestelijke gezondheidszorg
- Gehandicaptenzorg
- Kraamzorg
www.beroepeninbeeld.nl/beroep/verzorgende-ig
Belangrijk om te weten is dat je een ongedeeld diploma krijgt wat betekent dat je in alle branches als Verzorgende-IG aan het werk kunt gaan.
De opleidingen binnen het kwalificatiedossier Maatschappelijke zorg leiden (onder andere) op voor de volgende kwalificaties oftewel beroepen:
De kwalificatiedossiers kun je vinden op www.kwalificaties.s-bb.nl (herziening 2016, Verzorgende IG herzien in 2020)
BPV
Als je een BBL opleiding volgt heb je leerwerkplek nodig van minimaal 16 uur in de week ( 640 uur per schooljaar). Je oefent, doet werkervaring op en laat zien dat het werk bij je past. We noemen dit de beroepspraktijkvorming ofwel bpv. De bpv vindt plaats bij erkende leerwerkbedrijven. Dit zijn bedrijven/instellingen die aan bepaalde eisen voldoen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier www.stagemarkt.nl.
Bij een onvoldoende BPV krijgt de student eventueel een herkansing aangeboden en kan de opleiding in overleg verlengd worden. In overleg met het docententeam en de praktijkopleider van de instelling wordt de duur van de verlenging vastgesteld. De afspraken die gemaakt worden, worden vastgelegd via de procedure studieadvies.
Tijdens de BPV in leerjaar 2 werk je aan oefenopdrachten van het Consortium. De oefenopdrachten kun je inzien en downloaden via: https://digibib.consortiumbo.nl/aanmelden/
Tijdens je opleiding is er 2 keer een driehoeksgesprek met ; slb er, begeleider op de BPV, student om de voortgang\beoordeling van de BPV te bespreken. Dit kan in overleg telefonisch, via Microsoft Teams of face to face op de BPV of op school plaatsvinden.
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
Deze dubbelkwalificatie bestaat uit de opleidingen Verzorgende IG en Maatschappelijke Zorg, afgekort tot MZ\VIG.
Door als school en werkveld actief samen te werken, kunnen we toekomstige zorgprofessionals duurzaam opleiden én werkzekerheid bieden.
De dubbelkwalificatie MZ\VZ heeft als groot voordeel dat studenten zowel de zorg-, als de agogische competenties in hun opleiding aangeboden krijgen.
Uniek in dit traject is, dat school en praktijk (hierna genoemd BPV =beroepspraktijk vorming), in nauwe samenwerking het leren vorm geven.
Er wordt in de BPV gewerkt met oefenopdrachten en examens van het Consortium.
De visie op leren van het Consortium, sluit aan bij de visie van onderwijs van het team BBL Kramersgildeplein.
Wij vinden het belangrijk om met de oefenopdrachten van het Consortium te werken omdat:
- De oefenopdrachten zijn ontwikkeld voor de dubbelkwalificatie en dekken alle werkprocessen voor zowel MZ als VZ-IG af.
- We vrijstelling geven voor het 1e leerjaar en door het maken van de oefenopdrachten met de werkprocessen uit het 1e leerjaar wordt aangetoond dat de student deze werkprocessen beheerst
- De transfer van theorie naar praktijk maakt dat er sprake is van een rijke en complete leersituatie.
- BPV opdrachten integraal onderdeel zijn van het formatieve gedeelte.
- Er een onderbouwde tussenbeoordeling vanuit de BPV plaats vindt.
De studenten in deze opleiding, bestaan uit volwassenen met eerdere werkervaring. Veelal hebben de studenten in een andere werksetting gewerkt en zijn via verschillende ervaringen in de zorg te werk gekomen. Dit noemen wij zij- instromers.
Deze studenten zijn eigenlijk een leven lang aan het leren. We gaan er dan ook van uit dat leren niet alleen plaatsvindt in de onderwijs instelling, maar vooral in de praktijk én in het leven van iedere dag. Dit leren in het leven van iedere dag, wordt en werd thuis, in een hobby of in eerdere werkervaringen opgedaan.
De student wordt voor de dubbelkwalificatie ingeschreven op twee crebonummers. De student volgt volgens de meerjarenplanning de volledige onderwijsprogramma's van de betreffende opleidingen maar krijgt vrijstellingen voor het onderwijs op basis van eerder behaalde diploma’s op minimaal niveau 3, eerdere werkervaring en de talentscan.
Verder mag het samenvoegen van 2 crebo's niet leiden tot substantiële verzwaring van het onderwijsprogramma van de student. Door de eerder genoemde vrijstelling op onderwijs duurt de opleiding twee jaar.
In de uitvoering is het één opleiding, maar in de administratie zijn het twee opleidingen. Voor de verantwoording van de twee opleidingen is één opleiding/crebo uitgangspunt en de andere opleiding is de aanvullende/extra opleiding die men ook verantwoordt. In de onderwijsovereenkomst en in de OER (onderwijs examen regelement) worden beide opleidingen/crebo’s opgenomen.
Astrum College heeft gekozen voor de Verzorgende-IG als uitgangspunt van de dubbelkwalificatie, een geïntegreerd onderwijsprogramma van 2 jaar verantwoorden wij door:
- Individuele vrijstelling aan te vragen voor examens generieke vakken en keuzedelen voor de opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 3
- Individuele vrijstelling voor een deel van het onderwijs van Maatschappelijke Zorg niveau 3 vanwege de overlap in werkprocessen (zie document ‘Overlap kwalificaties VZ VVT-MZ3 SD, en VZ GHZ-MZ3 GHZ’)
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.