Kwalificatiedossier
Voor jouw opleiding zijn landelijke eisen beschreven in het kwalificatiedossier. .
Het kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Dit kwalificatiedossier is door de Minister van Onderwijs vastgesteld. Deze eisen gelden dus voor iedereen in Nederland die jouw opleiding volgt. Je vindt jouw kwalificatiedossier op www.kwalificatiesmbo.nl.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.
1. Het basisdeel, wordt gevormd door:
De beroepsspecifieke onderdelen
In het basisdeel zijn de kerntaken, die onderverdeeld zijn in werkprocessen beschreven. Soms zijn er aanvullende eisen per uitstroomprofiel, deze zijn dan opgenomen in het onderwijsprogramma.
De generieke onderdelen
De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:
Nederlandse taal;
Rekenen;
Loopbaan
Burgerschap
Engels (alleen niveau 4)
Zie voor meer uitleg over het generieke onderdelen paragraaf examinering.
2. Het profieldeel
In het profieldeel staan kerntaken en werkprocessen beschreven die specifiek voor jouw opleiding gelden.
3. Het keuzedeel
Een deel van je opleiding bestaat uit keuzedelen. Je kunt uit verschillende keuzedelen kiezen. Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding.
Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:
- verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
- verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden, bijvoorbeeld door onderdelen van andere opleidingen te volgen;
- doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo of naar het hbo.
Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Kijk voor meer informatie over keuzedelen verderop in dit ST’OER.
Een overzicht van de keuzedelen die jij kan kiezen vind je in de lijst keuzedelen op Sharepoint.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Kiezen uit aanbod van andere opleidingen
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet door jouw opleiding wordt aangeboden, maar wel binnen een andere opleiding van COG-mbo, dan bespreek je dit met je slb-er.
De slb-er/ het team bekijkt dan de mogelijkheden voor het volgen van dit keuzedeel.
Er zijn twee mogelijkheden:
1.Het keuzedeel is landelijk gekoppeld aan jouw opleiding (een overzicht is te vinden op de website van het SBB):
- Wanneer het keuzedeel op COG-mbo aangeboden wordt door een andere opleiding, dan kun je deze volgen.
- Wanneer het keuzedeel niet op COG-mbo aangeboden wordt, zal de opleiding moeten kijken naar de mogelijkheden.
2.Het keuzedeel is landelijk niet gekoppeld aan jouw opleiding.
- De school onderzoekt of het keuzedeel dat je wilt volgen niet overlapt met je opleiding. Als er geen overlap is zal de studentadministratie jou inschrijven voor het keuzedeel.
Extra keuzedelen kiezen
Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen. Overleg dit altijd even met je slb'er.
Keuzedelen kiezen bij andere onderwijsinstellingen
In overleg is het ook mogelijk een keuzedeel te volgen bij een andere onderwijsinstelling. Je slb’er kan je hier meer over vertellen.
Uitvoering keuzedeelexamen
In het examenplan van het keuzedeel is aangegeven op welke wijze het keuzedeel geëxamineerd wordt en of de examinering op school of in de bpv plaatsvindt.
Specifieke beroepsvereisten
Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Een beroepsbeoefenaar of stagiaire in de ouderen- en of gehandicaptenzorg dient bij aanvang van de werkzaamheden een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen. De Verklaring Omtrent het Gedrag is bedoeld om kwetsbare groepen in de Maatschappelijk Zorg te beschermen tegen seksueel misbruik. Het is de verantwoordelijkheid van de beroepsbeoefenaar om aan deze eis te voldoen en valt formeel buiten de opdracht van de onderwijsinstelling die de opleiding verzorgt (meer informatie op onder andere www.rijksoverheid.nl en www.vgn.nl).
Inenting Hepatitis B.
Iedere beroepsbeoefenaar en stagiaire wordt vooraf ingeënt tegen Hepatitis B (zie Arbowet). Financiering voor stagiaires loopt via stage fonds. Bij beroepsbeoefenaren (de BBL studenten) wordt dit geregeld door de werkgever.
BPV
Als je een BBL opleiding volgt heb je leerwerkplek nodig van minimaal 16 uur in de week (610 uur per schooljaar). Je oefent, doet werkervaring op en laat zien dat het werk bij je past. We noemen dit de beroepspraktijkvorming ofwel bpv. De bpv vindt plaats bij erkende leerwerkbedrijven. Dit zijn bedrijven/instellingen die aan bepaalde eisen voldoen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier www.stagemarkt.nl.
Bij een onvoldoende BPV krijgt de student eventueel een herkansing aangeboden en kan de opleiding in overleg verlengd worden. In overleg met het docententeam en de praktijkopleider van de instelling wordt de duur van de verlenging vastgesteld. De afspraken die gemaakt worden, worden vastgelegd via de procedure studieadvies.
Tijdens de BPV in leerjaar 2 werk je aan oefenopdrachten van het Consortium. De oefenopdrachten kun je inzien en downloaden via: https://digibib.consortiumbo.nl/aanmelden/
Tijdens je opleiding is er 2 keer een driehoeksgesprek met; slb er, begeleider op de BPV en de student om de voortgang/ beoordeling van de BPV te bespreken.
Dit kan in overleg telefonisch, via Microsoft Teams of face to face op de BPV of op school plaatsvinden.
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
Je volgt bij ons de BBL opleiding.
Dit is een reguliere MBO opleiding, die je ook in een BOL variant kunt volgen.
BBL betekent beroeps begeleidende leerweg.
Praktisch betekent dit dat je 1 dag in de week klassikaal onderwijs volgt en daarnaast een stage of arbeidscontract hebt van tenminste 16 uur.
Tijdens de intake ben je gescreend op een relevante vooropleiding en werkervaring volgens potocol.
Daarnaast heb je een positieve AMN test gemaakt.
Ook heeft je werkgever een positief opleidingsadvies gegeven.
Op basis van bovengenoemde hebben wij voor jou een maatwerktraject samengesteld.
Concreet betekent dit voor je dat dit maatwerktraject (opleiding) tenminste 23 maanden duurt.
Dit is afhankelijk van de door jouw behaalde resultaten per module.
Wel volgt je het examentraject volgens het reguliere opleidingstraject.
Aan het begin van de opleiding maak je een startportfolio. Dit wordt beoordeelt door een assessor. Na de beoordeling krijg je een individueel opleidingsplan waarin eventuele vrijstellingen voor onderwijs en examinering zijn opgenomen. Op basis van het opleidingsplan bespreek je met je studieloopbaanbegeleider welke beroepsopdrachten je moet maken. Dat geldt ook voor de generieke vakken rekenen, Nederlands en Engels (alleen voor niveau 4).
Het maken van de opdrachten binnen dit opleidingsprogramma doe je tijdens de uren zoals aangegeven op het lesrooster. Tijdens deze uren kun je gebruik maken van de begeleiding van de docent. Er zijn ook praktijkopdrachten die je tijdens de BPV maakt.
In de gehele opleiding werk je zowel aan het basisdeel, profieldeel en keuzedelen. In het basisdeel leer je hoe je ondersteunende begeleiding en zorg kan bieden aan verschillende doelgroepen. Je sluit daarbij zoveel mogelijk aan bij de wensen en de mogelijkheden van de cliënt(en) zodat de zelfredzaamheid, eigen regie en maatschappelijke participatie zoveel mogelijk wordt vergroot. Dit doe je samen met de cliënt en andere naastbetrokkenen. Daarnaast werk je aan het verbeteren van de kwaliteit van de werkzaamheden en jouw eigen deskundigheid.
In het profieldeel leert je hoe je cliënt(en) kan ondersteunen en motiveren bij activiteiten en je voert verpleegtechnische handelingen uit. Daarnaast ondersteun, informeer en adviseer je de cliënt(en) en naastbetrokkenen zodat de cliënt zich kan blijven ontwikkelen. Een andere taak waaraan je in het profieldeel werkt is het begeleiden van nieuwe collega's of vrijwilligers. Je leert hen hoe zij zorg en begeleiding kunnen bieden. Je krijgt toegang tot het maken van beroepsexamens wanneer de opdrachten in het basisdeel, profieldeel voldoende zijn beoordeeld.
De keuzedelen zijn een specifiek onderdeel van de opleiding waarmee jij je inhoudelijk kan verbreden of verdiepen in een bepaald onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan de keuzedelen positieve gezondheid , palliatieve zorg of complementaire zorg.
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.