Kwalificatiedossier
Voor jouw opleiding zijn landelijke eisen beschreven in het kwalificatiedossier. .
Het kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Dit kwalificatiedossier is door de Minister van Onderwijs vastgesteld. Deze eisen gelden dus voor iedereen in Nederland die jouw opleiding volgt. Je vindt jouw kwalificatiedossier op www.kwalificatiesmbo.nl.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.
1. Het basisdeel, wordt gevormd door:
De beroepsspecifieke onderdelen
In het basisdeel zijn de kerntaken, die onderverdeeld zijn in werkprocessen beschreven. Soms zijn er aanvullende eisen per uitstroomprofiel, deze zijn dan opgenomen in het onderwijsprogramma.
De generieke onderdelen
De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:
Nederlandse taal;
Rekenen;
Loopbaan
Burgerschap
Engels (alleen niveau 4)
Zie voor meer uitleg over het generieke onderdelen paragraaf examinering.
2. Het profieldeel
In het profieldeel staan kerntaken en werkprocessen beschreven die specifiek voor jouw opleiding gelden.
3. Het keuzedeel
Een deel van je opleiding bestaat uit keuzedelen. Je kunt uit verschillende keuzedelen kiezen. Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding.
Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:
- verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
- verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden, bijvoorbeeld door onderdelen van andere opleidingen te volgen;
- doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo of naar het hbo.
Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Kijk voor meer informatie over keuzedelen verderop in dit ST’OER.
Een overzicht van de keuzedelen die jij kan kiezen vind je in de lijst keuzedelen op Sharepoint.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Kiezen uit aanbod van andere opleidingen
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet door jouw opleiding wordt aangeboden, maar wel binnen een andere opleiding van COG-mbo, dan bespreek je dit met je slb-er.
De slb-er/ het team bekijkt dan de mogelijkheden voor het volgen van dit keuzedeel.
Er zijn twee mogelijkheden:
1.Het keuzedeel is landelijk gekoppeld aan jouw opleiding (een overzicht is te vinden op de website van het SBB):
- Wanneer het keuzedeel op COG-mbo aangeboden wordt door een andere opleiding, dan kun je deze volgen.
- Wanneer het keuzedeel niet op COG-mbo aangeboden wordt, zal de opleiding moeten kijken naar de mogelijkheden.
2.Het keuzedeel is landelijk niet gekoppeld aan jouw opleiding.
- De school onderzoekt of het keuzedeel dat je wilt volgen niet overlapt met je opleiding. Als er geen overlap is zal de studentadministratie jou inschrijven voor het keuzedeel.
Extra keuzedelen kiezen
Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen. Overleg dit altijd even met je slb'er.
Keuzedelen kiezen bij andere onderwijsinstellingen
In overleg is het ook mogelijk een keuzedeel te volgen bij een andere onderwijsinstelling. Je slb’er kan je hier meer over vertellen.
Uitvoering keuzedeelexamen
In het examenplan van het keuzedeel is aangegeven op welke wijze het keuzedeel geëxamineerd wordt en of de examinering op school of in de bpv plaatsvindt.
Specifieke beroepsvereisten
De wet BIG
Het beroep Mbo-verpleegkundige is een beschermd beroep, volgens de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). De mbo-verpleegkundige wordt opgeleid conform de Wet BIG. Alleen wie in het BIG-register is ingeschreven mag de beschermde beroepstitel verpleegkundige voeren. De wettelijke beroepsvereisten zijn in alle onderdelen van het kwalificatiedossier verwerkt.
In het opleidingsbesluit is dit als volgt geformuleerd: (Besluit 365 van 6 juli 2011, houdende regels inzake de opleidingseisen van de verpleegkundige)
1) Een opleiding als bedoeld in artikel 2, omvat zowel theoretisch als praktisch onderwijs dat gericht is op het verwerven van kennis van en inzicht en vaardigheid in de volgende aspecten van de beroepsuitoefening van de verpleegkundige die betrekking hebben op het gebied van deskundigheid, bedoeld in artikel 33 van de wet: a) het afnemen van een anamnese; b) het onderkennen van dreigende of bestaande gezondheidsproblemen; c) het opstellen van een verpleegplan; d) het uitvoeren van de verpleegkundige zorg; e) het evalueren en vastleggen van de verpleegkundige zorg; f) de professionele ontwikkeling; g) het samenwerken met andere beroepsgroepen in de zorg; h) het bieden van goede kwaliteit van zorg.
2) Het theoretische onderwijs bestaat uit ten minste 1535 uren en het praktische onderwijs uit ten minste 2300 uren.
Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Een beroepsbeoefenaar of stagiaire in de zorg dient bij aanvang van de werkzaamheden vaak een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen. De Verklaring Omtrent het Gedrag is bedoeld om kwetsbare groepen in de Zorg te beschermen tegen misbruik. Het is de verantwoordelijkheid van de beroepsbeoefenaar om aan deze eis te voldoen en valt formeel buiten de opdracht van de onderwijsinstelling die de opleiding verzorgt (meer informatie op onder andere www.rijksoverheid.nl en www.vgn.nl). Wanneer verwacht wordt dat je een VOG overlegt, hoor je dat van de BPV instelling.
Inenting Hepatitis B
Iedere beroepsbeoefenaar en stagiaire wordt vooraf ingeënt tegen Hepatitis B (zie Arbowet). Financiering voor stagiaires loopt via stage fonds.
BPV
Stages (of werk in de BBL) vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je oefent, doet werkervaring op en laat zien dat het werk bij je past. We noemen dit de beroepspraktijkvorming ofwel BPV. De BPV vindt plaats bij erkende leerwerkbedrijven. Dit zijn bedrijven/instellingen die aan bepaalde eisen voldoen.
Tijdens de lessen LOB, wordt besproken welke opdrachten je tijdens de BPV uit moet voeren.
Het aantal uur BPV is afhankelijk van de duur van de opleiding. Voor de BOL moet je minimaal 900 uur BPV maken. Er dient voor de BBL minimaal 610 uur BPV per jaar gemaakt te worden.
De BPV docent heeft regelmatig contact met jou en je werkbegeleider tijdens je werk in de beroepspraktijk. Er vinden regelmatig voorgangsgesprekken plaats. Waarbij we met elkaar bespreken hoe je ontwikkeling tijdens de BPV is. Samen vullen we daarvoor een BPV voortgangsevaluatieformulier in. Aan het eind van je opleiding wordt er een eindbeoordelingsgesprek gevoerd met jou en je werkbegeleider, waarin er, middels een eindbeoordelingsformulier, een oordeel wordt uitgesproken over de BPV periode. Je BPV moet met een voldoende zijn afgerond om voor een diploma in aanmerking te komen.
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
Het onderwijs
Wij stellen de cliënt centraal in ons onderwijs. We hebben het onderwijs gerangschikt middels modules, welke samen de werkprocessen (de beroepsinhoud) van de opleiding vormen. Hierbij formuleren we heldere leeruitkomsten en stellen we hoge doelen.
Als je kijkt naar de meerjarenplanning dan zie je dat kerntaak 1 Bieden van zorg en ondersteuning alle jaren aan bod komt en dat vanaf leerjaar twee kerntaak 2 Werken aan organisatie- en professiegebonden taken erbij aan bod komt. De keuzedelen zijn gepland in het laatste leerjaar en daar bieden we een ruim aanbod in aan waarmee je de opleiding kunt verdiepen en/ of verbreden.
We bieden de mogelijkheid tot gespreid oefenen, door gebruik te maken van veel verschillende didactische werkvormen. Wij stellen de relatie met studenten voorop door de student als persoon centraal te stellen, kennis te hebben van de achtergrond van de student en een open houding naar de student te tonen.
We starten het opleidingstraject met het invullen van het startportfolio. Zo willen we recht doen en waarde geven aan eerder verworven kennis, vaardigheden en gedragingen. Zodat een voor jou gepersonaliseerd opleidingsplan (met een individueel opleidingsportfolio) kan worden opgesteld.
Het onderwijs wordt vanuit een digitale leeromgeving aangeboden. Deze omgeving heet Dulon online. In deze omgeving zijn de modules met de beroepsopdrachten opgenomen, maar ook Burgerschap, LOB en de voortgang binnen de BPV.
Wij willen met de studenten werken aan een positieve groepsvorming door heldere regels en structuur te bieden, feedback te geven en te vragen waardoor een veilig leerklimaat ontstaat en er een positieve omgang met elkaar is.
Wet BIG
Verpleegkundige is een beschermd beroep, niet iedereen mag zich zomaar verpleegkundige noemen. Dit is bepaald in de wet BIG. Om aan de wet BIG te voldoen moet je tijdens je opleiding tenminste 2300 BPV uren maken en 1535 uren begeleide onderwijstijd afhankelijk van je vooropleiding kun je voor een deel hiervan vrijstelling vragen. Na diplomering moet je je inschrijven in het BIG register. Het beroep van verpleegkundige valt hiermee ook onder het tuchtrecht.
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.