Kwalificatiedossier
Voor jouw opleiding zijn landelijke eisen beschreven in het kwalificatiedossier. .
Het kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Dit kwalificatiedossier is door de Minister van Onderwijs vastgesteld. Deze eisen gelden dus voor iedereen in Nederland die jouw opleiding volgt. Je vindt jouw kwalificatiedossier op www.kwalificatiesmbo.nl.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel , een profieldeel en een keuzedeel
Je opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.
1. Het basisdeel, wordt gevormd door:
De beroepsspecifieke onderdelen
In het basisdeel zijn de kerntaken, die onderverdeeld zijn in werkprocessen beschreven. Soms zijn er aanvullende eisen per uitstroomprofiel, deze zijn dan opgenomen in het onderwijsprogramma.
De generieke onderdelen
De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:
Nederlandse taal;
Rekenen;
Loopbaan
Burgerschap
Engels (alleen niveau 4)
Zie voor meer uitleg over het generieke onderdelen paragraaf examinering.
2. Het profieldeel
In het profieldeel staan kerntaken en werkprocessen beschreven die specifiek voor jouw opleiding gelden.
3. Het keuzedeel
Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding.
Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:
- verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
- verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden, bijvoorbeeld door onderdelen van andere opleidingen te volgen;
- doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo of naar het hbo.
Zie voor meer informatie over keuzedelen het paragraaf verderop in deze ST’OER.
Een overzicht van de keuzedelen die jij kan kiezen vind je in de lijst keuzedelen op Sharepoint.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Kiezen uit aanbod van andere opleidingen
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet door jouw opleiding wordt aangeboden, maar wel binnen een andere opleiding van ROC A12, dan kun je hiervoor een aanvraag indienen bij de Decentrale Examencommissie (DEC) van je eigen opleiding. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden:
- Het keuzedeel mag inhoudelijk niet overlappen met je opleiding (op basis van het kwalificatiedossier) en het mag niet samenvallen met andere lessen van je opleiding.
- Het verzoek moet je uiterlijk 4 maanden voor de start van het keuzedeel hebben aangevraagd. Je aanvraag wordt door de DEC bekeken en beoordeeld. Je ontvangt zo snel mogelijk schriftelijk bericht of je dit keuzedeel ook echt kunt en mag volgen.
- Een DEC kan de aanvraag van een keuzedeel weigeren als het onder lestijd van andere vakken valt of als het overlap heeft met je opleiding.
- Na goedkeuring van de DEC kun je je aanmelden voor het keuzedeel waarvoor toestemming is verleend. Als blijkt dat het maximumaantal deelnemers is bereikt of als er onvoldoende deelnemers zijn om het keuzedeel te organiseren, meld dit dan bij je slb'er. Dan gaan jullie samen op zoek naar een passend alternatief.
- Keuzedelen worden vaak samen met de arbeidsmarktregio bepaald. Hierdoor kunnen tussentijds wijzigingen optreden, zowel wettelijk als organisatorisch. Over deze wijzigingen word je zo spoedig mogelijk geïnformeerd.
Extra keuzedelen kiezen
Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen. Overleg dit altijd even met je slb'er.
Keuzedelen kiezen bij andere onderwijsinstellingen
In overleg is het ook mogelijk een keuzedeel te volgen bij een andere onderwijsinstelling. Je slb’er kan je hier meer over vertellen.
Uitvoering keuzedeel- examen
In het examenplan van het keuzedeel is aangegeven op welke wijze het keuzedeel geexamineerd wordt en of de examering op school of in de bpv plaats vindt.
Specifieke beroepsvereisten
De wet BIG
Het beroep Mbo-verpleegkundige is een beschermd beroep, volgens de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). De mbo-verpleegkundige wordt opgeleid conform de Wet BIG. Alleen wie in het BIG-register is ingeschreven mag de beschermde beroepstitel verpleegkundige voeren. De wettelijke beroepsvereisten zijn in alle onderdelen van het kwalificatiedossier verwerkt.
In het opleidingsbesluit is dit als volgt geformuleerd: (Besluit 365 van 6 juli 2011, houdende regels inzake de opleidingseisen van de verpleegkundige)
1) Een opleiding als bedoeld in artikel 2, omvat zowel theoretisch als praktisch onderwijs dat gericht is op het verwerven van kennis van en inzicht en vaardigheid in de volgende aspecten van de beroepsuitoefening van de verpleegkundige die betrekking hebben op het gebied van deskundigheid, bedoeld in artikel 33 van de wet: a) het afnemen van een anamnese; b) het onderkennen van dreigende of bestaande gezondheidsproblemen; c) het opstellen van een verpleegplan; d) het uitvoeren van de verpleegkundige zorg; e) het evalueren en vastleggen van de verpleegkundige zorg; f) de professionele ontwikkeling; g) het samenwerken met andere beroepsgroepen in de zorg; h) het bieden van goede kwaliteit van zorg.
2) Het theoretische onderwijs bestaat uit ten minste 1535 uren en het praktische onderwijs uit ten minste 2300 uren.
Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Een beroepsbeoefenaar of stagiaire in de zorg dient bij aanvang van de werkzaamheden vaak een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen. De Verklaring Omtrent het Gedrag is bedoeld om kwetsbare groepen in de Zorg te beschermen tegen misbruik. Het is de verantwoordelijkheid van de beroepsbeoefenaar om aan deze eis te voldoen en valt formeel buiten de opdracht van de onderwijsinstelling die de opleiding verzorgt (meer informatie op onder andere www.rijksoverheid.nl en www.vgn.nl). Wanneer verwacht wordt dat je een VOG overlegt, hoor je dat van de BPV instelling.
Inenting Hepatitis B
Iedere beroepsbeoefenaar en stagiaire wordt vooraf ingeënt tegen Hepatitis B (zie Arbowet). Financiering voor stagiaires loopt via stage fonds. BBL studenten kunnen dit regelen via de werkgever.
BPV
Als je een BBL opleiding volgt heb je leerwerkplek nodig van minimaal 20 uur in de week ( 640 uur per schooljaar). Je oefent, doet werkervaring op en laat zien dat het werk bij je past. We noemen dit de beroepspraktijkvorming ofwel bpv. De bpv vindt plaats bij erkende leerwerkbedrijven. Dit zijn bedrijven/instellingen die aan bepaalde eisen voldoen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier www.stagemarkt.nl.
Bij een onvoldoende BPV krijgt de student eventueel een herkansing aangeboden en kan de opleiding in overleg verlengd worden. In overleg met het docententeam en de praktijkopleider van de instelling wordt de duur van de verlenging vastgesteld. De afspraken die gemaakt worden, worden vastgelegd via de procedure studieadvies.
Tijdens de BPV in leerjaar 1 en 2 werk je aan oefenopdrachten van het Consortium. De oefenopdrachten kun je inzien en downloaden via: https://digibib.consortiumbo.nl/aanmelden/
Tijdens je opleiding is er 2 keer een driehoeksgesprek met ; slb er, begeleider op de BPV, student om de voortgang\beoordeling van de BPV te bespreken. Dit kan in overleg telefonisch, via Microsoft Teams of face to face op de BPV of op school plaatsvinden.
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
U volgt bij ons de BBL opleiding.
Dit is een reguliere MBO opleiding, die u ook in een BOL variant kunt volgen.
BBL betekent beroeps begeleidende leerweg.
Praktisch betekent dit dat u 1 dag in de week klassikaal onderwijs volgt en daarnaast een stage of arbeidscontract heeft van tenminste 20 uur.
Tijdens de intake bent u gescreend op een relevante vooropleiding en werkervaring volgens protocol.
Daarnaast heeft u een positieve AMN test gemaakt.
Ook heeft uw werkgever een positief opleidingsadvies gegeven.
Op basis van bovengenoemde hebben wij voor u een maatwerktraject samengesteld.
Dit is afhankelijk van de door u behaalde resultaten per module.
Wel volgt u het examentraject volgens het reguliere opleidingstraject.
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.