Kwalificatiedossier
Voor jouw opleiding zijn landelijke eisen beschreven in het kwalificatiedossier. .
Het kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Dit kwalificatiedossier is door de Minister van Onderwijs vastgesteld. Deze eisen gelden dus voor iedereen in Nederland die jouw opleiding volgt. Je vindt jouw kwalificatiedossier op www.kwalificatiesmbo.nl.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.
1. Het basisdeel, wordt gevormd door:
De beroepsspecifieke onderdelen
In het basisdeel zijn de kerntaken, die onderverdeeld zijn in werkprocessen beschreven. Soms zijn er aanvullende eisen per uitstroomprofiel, deze zijn dan opgenomen in het onderwijsprogramma.
De generieke onderdelen
De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:
Nederlandse taal;
Rekenen;
Loopbaan
Burgerschap
Engels (alleen niveau 4)
Zie voor meer uitleg over het generieke onderdelen paragraaf examinering.
2. Het profieldeel
In het profieldeel staan kerntaken en werkprocessen beschreven die specifiek voor jouw opleiding gelden.
3. Het keuzedeel
Een deel van je opleiding bestaat uit keuzedelen. Je kunt uit verschillende keuzedelen kiezen. Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding.
Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:
- verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
- verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden, bijvoorbeeld door onderdelen van andere opleidingen te volgen;
- doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo of naar het hbo.
Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Kijk voor meer informatie over keuzedelen verderop in dit ST’OER.
Een overzicht van de keuzedelen die jij kan kiezen vind je in de lijst keuzedelen op Sharepoint.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Kiezen uit aanbod van andere opleidingen
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet door jouw opleiding wordt aangeboden, maar wel binnen een andere opleiding van COG-mbo, dan bespreek je dit met je slb-er.
De slb-er/ het team bekijkt dan de mogelijkheden voor het volgen van dit keuzedeel.
Er zijn twee mogelijkheden:
1.Het keuzedeel is landelijk gekoppeld aan jouw opleiding (een overzicht is te vinden op de website van het SBB):
- Wanneer het keuzedeel op COG-mbo aangeboden wordt door een andere opleiding, dan kun je deze volgen.
- Wanneer het keuzedeel niet op COG-mbo aangeboden wordt, zal de opleiding moeten kijken naar de mogelijkheden.
2.Het keuzedeel is landelijk niet gekoppeld aan jouw opleiding.
- De school onderzoekt of het keuzedeel dat je wilt volgen niet overlapt met je opleiding. Als er geen overlap is zal de studentadministratie jou inschrijven voor het keuzedeel.
Extra keuzedelen kiezen
Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen. Overleg dit altijd even met je slb'er.
Keuzedelen kiezen bij andere onderwijsinstellingen
In overleg is het ook mogelijk een keuzedeel te volgen bij een andere onderwijsinstelling. Je slb’er kan je hier meer over vertellen.
Uitvoering keuzedeelexamen
In het examenplan van het keuzedeel is aangegeven op welke wijze het keuzedeel geëxamineerd wordt en of de examinering op school of in de bpv plaatsvindt.
Specifieke beroepsvereisten
De wet BIG
Het beroep Mbo-verpleegkundige is een beschermd beroep, volgens de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). De mbo-verpleegkundige wordt opgeleid conform de Wet BIG. Alleen wie in het BIG-register is ingeschreven mag de beschermde beroepstitel verpleegkundige voeren. De wettelijke beroepsvereisten zijn in alle onderdelen van het kwalificatiedossier verwerkt.
In het opleidingsbesluit is dit als volgt geformuleerd: (Besluit 365 van 6 juli 2011, houdende regels inzake de opleidingseisen van de verpleegkundige)
1) Een opleiding als bedoeld in artikel 2, omvat zowel theoretisch als praktisch onderwijs dat gericht is op het verwerven van kennis van en inzicht en vaardigheid in de volgende aspecten van de beroepsuitoefening van de verpleegkundige die betrekking hebben op het gebied van deskundigheid, bedoeld in artikel 33 van de wet:
- a) het afnemen van een anamnese;
- b) het onderkennen van dreigende of bestaande gezondheidsproblemen;
- c) het opstellen van een verpleegplan; d) het uitvoeren van de verpleegkundige zorg;
- e) het evalueren en vastleggen van de verpleegkundige zorg;
- f) de professionele ontwikkeling;
- g) het samenwerken met andere beroepsgroepen in de zorg;
- h) het bieden van goede kwaliteit van zorg.
2) Het theoretische onderwijs bestaat uit ten minste 1535 uren en het praktische onderwijs uit ten minste 2300 uren.
Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Een beroepsbeoefenaar of stagiaire in de gehandicaptenzorg dient bij aanvang van de werkzaamheden een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen. De Verklaring Omtrent het Gedrag is bedoeld om kwetsbare groepen in de Maatschappelijk Zorg te beschermen tegen seksueel misbruik. Het is de verantwoordelijkheid van de beroepsbeoefenaar om aan deze eis te voldoen en valt formeel buiten de opdracht van de onderwijsinstelling die de opleiding verzorgt (meer informatie op onder andere www.rijksoverheid.nl en www.vgn.nl).
Inenting Hepatitis B
Iedere beroepsbeoefenaar en stagiaire wordt vooraf ingeënt tegen Hepatitis B (zie Arbowet). De inenting wordt vanuit jouw opleiding kosteloos aangeboden, omdat de school het belang inziet voor jouw toekomstige beroep.
De enige voorwaarde is dat je in leerjaar 1 al aansluit bij het programma van inenten.
Een erkende organisatie komt op school en organiseert het inentingsprogramma, inclusief alle administratie. Het programma houdt in dat je drie keer een inenting krijgt en er wordt een keer bloedgeprikt.
Meerdere momenten in een schooljaar wordt dit aangeboden, hier word je op tijd over geïnformeerd.
BPV
Beroepspraktijkvorming (bpv)
Stages vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je oefent, doet werkervaring op en laat zien dat het werk bij je past. We noemen dit de beroepspraktijkvorming ofwel bpv. De bpv vindt plaats bij erkende leerbedrijven. Dit zijn bedrijven/instellingen die aan bepaalde eisen voldoen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.
Elk leerjaar loop je stage, de perioden en dagen kunnen verschillen per jaar. Hier word je op tijd over geïnformeerd. Besef wel dat je in de zorg ook gevraagd kan worden om in weekenden en avonden stage te lopen. Houd hier rekening mee.
Begeleiding
Voordat je op stage gaat, bereiden wij jou goed voor. Je gaat in principe zelf op zoek naar een stageplek, maar uiteraard kunnen de docenten helpen bij jouw zoektocht. Je krijgt uitleg wat het doel is van de stage en welke opdrachten je op de stage gaat uitvoeren.
Tijdens je stage krijg je vanuit de opleiding een bpv-begeleider toegewezen. Deze bpv-begeleider onderhoudt het contact met jou en je stage. In het begin zal dit zijn om te horen of je goed gestart bent en om een afspraak te maken voor een tussenevaluatie. Wij verwachten als opleidingsteam dat jij ook de verantwoordelijkheid neemt om je bpv-begeleider op de hoogte te houden gedurende je stage. Richting het einde van de stage zal de bpv-begeleider wederom contact opnemen met de stage voor de eindevaluatie.
Buitenlandstage bij COG-mbo
Verleg jij graag je grenzen? Dan is een stage in het buitenland misschien iets voor jou! Een stage in het buitenland biedt je de kans om internationale werk- en leerervaring op te doen, om je talenkennis een enorme boost te geven en om andere vaardigheden zoals ondernemerschap en managementcompetenties te ontwikkelen. Allemaal zaken die later bij het zoeken van een baan, goed van pas kunnen komen. En… het is natuurlijk een fantastische ervaring om een tijd in het buitenland te wonen en te studeren.
Voordat je op stage gaat, krijg je een aantal voorbereidingslessen. Je krijgt uitleg wat het doel is van de stage en welke opdrachten je op de stage gaat uitvoeren.
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
Kwalificatiedossier
Je volgt een opleiding binnen Zorg & Welzijn en jouw opleiding is gekoppeld aan het kwalificatiedossier ‘Mbo-Verpleegkundige'. Na het behalen van jouw diploma kun je werken binnen alle branches van de verpleging en verzorging, namelijk: ziekenhuis, verpleeghuis, thuiszorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Je komt te werken in diverse settings en werkt nauw samen met andere collega's. Daarnaast is de doelgroep waar je mee kunt gaan werken divers en is er vaak sprake van multiproblematiek. Je zorgt voor de benodigde zorg en ondersteuning in situaties waarin de zorgvragere professionele zorg nodig heeft en/of geen eigen regie meer kan voeren. Ze zorg en ondersteuning is gericht op de wensen van de zorgvrager waarbij preventie, behoud en het bevorderen van functioneren centraal staat. Als zorgprofessional betrek je ook de leefomgeving van de zorgvrager en tot slot maak je gebruik van technologie om de zorg en ondersteuning te verbeteren.
Het kwalificatiedossier heeft een crebonummer, te weten: 25655. Het volledige kwalificatiedossier is via de volgende link te downloaden: MijnSBB - Kwalificatieregister (s-bb.nl).
Als mbo-verpleegkundige vervul je binnen jouw werkzaamheden diverse rollen. Deze rollen zijn gekoppeld aan de systematiek van CanMEDS (Canadian Medical Education Directions for Specialist) en beschrijven de verschillende rollen van zorgprofessionals. Deze rollen zijn in het kwalificatiedossier gekoppeld aan de kerntaken en werkprocessen en docenten verwijzen hier regelmatig naar. Er is één centrale rol, die van zorgverlener, daar zijn de volgende zes rollen aan gekoppeld:
- Gezondheidsbevorderaar
- Communicator
- Organisator
- Samenwerkingspartner
- Reflectieve EBP-professional
- Professional en kwaliteitsbevorderaar
Meer informatie vind je terug in het kwalificatiedossier.
Opbouw opleiding
Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, eventueel een profieldeel en keuzedelen. Dit alles vormt samen jouw opleiding. De opleiding Mbo-Verpleegkundige bestaat uit een basisdeel en keuzedelen.
Het basisdeel van jouw opleiding bestaat uit generieke en beroepsgerichte onderdelen die vallen onder het kwalificatiedossier ‘Mbo-verpleegkundige'.
Generieke onderdelen zijn: Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap en loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB). Generieke vakken zijn grotendeels gekoppeld aan de beroepsgerichte onderdelen. Bij opdrachten werk je dus bijvoorbeeld ook aan Nederlands.
Beroepsspecifieke onderdelen worden gevormd door kerntaken, met onderliggende werkprocessen. Het kwalificatiedossier Mbo-Verpleegkundige bestaat uit twee kerntaken:
- Kerntaak 1 (B1-K1): ‘Bieden van zorg en ondersteuning in het verpleegkundig proces’.
- Kerntaak 2 (B1-K2): ‘Werken aan organisatie- en professiegebonden taken’.
Keuzedelen bestaan uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Keuzedelen kunnen verdieping of verbreding binnen je opleiding bieden. Daarnaast kan een keuzedeel van toegevoegde waarde zijn op bijvoorbeeld de doorstroom van het mbo naar het hbo. Keuzedelen worden in principe elk leerjaar aangeboden en tijdens de opleiding word jij hierover verder geïnformeerd. Elk keuzedeel rond je af met een examen en deze examens tellen mee voor jouw diplomering.
Onderwijsprogramma
Het onderwijsprogramma bestaat uit onderwijsleerperioden (OLP) van tien weken. Tijdens elke OLP staat er een thema centraal, dat aansluit bij een kerntaak. Binnen de opleiding maak je beroepskennis en vaardigheden eigen, door een afwisseling van theorie- en praktijklessen en ga je met projecten aan de slag. Beroepsgerichte vakken die bijvoorbeeld aan bod komen zijn: sociale vaardigheden en communicatie, begeleiden, algemene dagelijkse levensverrichtingen, anatomie fysiologie en pathologie, verpleegtechnische handelingen, medisch rekenen en creatieve vakken.
Tijdens het eerste leerjaar ligt de focus op kerntaak B1-K1.Je krijgt kennis aangereikt over je toekomstige beroep, je beroepshouding en ook ga je veel over jezelf en beroepsvaardigheden leren. Je maakt kennis met diverse doelgroepen en leer je welke zorgbehoeften zij hebben. Vervolgens ga jij je in het tweede leerjaar meer verdiepen en verbreden in kerntaak B1-K1. Je rondt diverse werkprocessen af. Kerntaak B1-K1 is in leerjaar drie helemaal afgerond.
Gedurende leerjaar drie en vier ligt de focus op kerntaak B1-K2. Je bent vooral bezig met het maken van examens op stage.
Middels opdrachten uit de lessen ga je jezelf professionaliseren als beroepskracht. Kerntaak B1-K2 rond je af in leerjaar vier.
Hieronder vind je een zogeheten meerjarenplanning van jouw opleiding. In grote lijnen kun je hier zien welke onderdelen van je opleiding wanneer aan bod komen.
In de meerjarenplanning wordt onderscheid gemaakt tussen Begeleide Onderwijstijd (BOT) en BPV. Tijdens BOT-uren is er een docent beschikbaar die lesgeeft en/of een vorm van begeleiding biedt. De BOT-uren zie je op je rooster terug. Op het rooster staat gedetailleerd wanneer je welke les hebt. Per onderwijsleerperiode wordt er een rooster gemaakt.
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.