Kwalificatiedossier
Voor jouw opleiding zijn landelijke eisen beschreven in het kwalificatiedossier. .
Het kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Dit kwalificatiedossier is door de Minister van Onderwijs vastgesteld. Deze eisen gelden dus voor iedereen in Nederland die jouw opleiding volgt. Je vindt jouw kwalificatiedossier op www.kwalificatiesmbo.nl.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.
1. Het basisdeel, wordt gevormd door:
De beroepsspecifieke onderdelen
In het basisdeel zijn de kerntaken, die onderverdeeld zijn in werkprocessen beschreven. Soms zijn er aanvullende eisen per uitstroomprofiel, deze zijn dan opgenomen in het onderwijsprogramma.
De generieke onderdelen
De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:
Nederlandse taal;
Rekenen;
Loopbaan
Burgerschap
Engels (alleen niveau 4)
Zie voor meer uitleg over het generieke onderdelen paragraaf examinering.
2. Het profieldeel
In het profieldeel staan kerntaken en werkprocessen beschreven die specifiek voor jouw opleiding gelden.
3. Het keuzedeel
Een deel van je opleiding bestaat uit keuzedelen. Je kunt uit verschillende keuzedelen kiezen. Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding.
Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:
- verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
- verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden, bijvoorbeeld door onderdelen van andere opleidingen te volgen;
- doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo of naar het hbo.
Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Kijk voor meer informatie over keuzedelen verderop in dit ST’OER.
Een overzicht van de keuzedelen die jij kan kiezen vind je in de lijst keuzedelen op Sharepoint.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Kiezen uit aanbod van andere opleidingen
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet door jouw opleiding wordt aangeboden, maar wel binnen een andere opleiding van COG-mbo, dan bespreek je dit met je slb-er.
De slb-er/ het team bekijkt dan de mogelijkheden voor het volgen van dit keuzedeel.
Er zijn twee mogelijkheden:
1.Het keuzedeel is landelijk gekoppeld aan jouw opleiding (een overzicht is te vinden op de website van het SBB):
- Wanneer het keuzedeel op COG-mbo aangeboden wordt door een andere opleiding, dan kun je deze volgen.
- Wanneer het keuzedeel niet op COG-mbo aangeboden wordt, zal de opleiding moeten kijken naar de mogelijkheden.
2.Het keuzedeel is landelijk niet gekoppeld aan jouw opleiding.
- De school onderzoekt of het keuzedeel dat je wilt volgen niet overlapt met je opleiding. Als er geen overlap is zal de studentadministratie jou inschrijven voor het keuzedeel.
Extra keuzedelen kiezen
Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen. Overleg dit altijd even met je slb'er.
Keuzedelen kiezen bij andere onderwijsinstellingen
In overleg is het ook mogelijk een keuzedeel te volgen bij een andere onderwijsinstelling. Je slb’er kan je hier meer over vertellen.
Uitvoering keuzedeelexamen
In het examenplan van het keuzedeel is aangegeven op welke wijze het keuzedeel geëxamineerd wordt en of de examinering op school of in de bpv plaatsvindt.
Specifieke beroepsvereisten
In het basis - en profieldeel van het kwalificatiedossier staan de beroepsspecifieke eisen beschreven waaraan je moet voldoen om te kunnen werken als beroepsbeoefenaar. Deze worden beschreven in kerntaken en werkprocessen.
Wat zijn kerntaken?
Kerntaken zijn taken die elke beroepskracht zelfstandig moet kunnen uitvoeren en die in dat beroep steeds weer terugkomen. Om het diploma te behalen, moet de student deze kerntaken een aantal keren in verschillende (praktijk-)situaties uitvoeren en laten beoordelen door de werkbegeleider of praktijkopleider. Kerntaken van een beroep bestaan meestal uit een of meer werkprocessen (zie hieronder).
Wat zijn werkprocessen?
Werkprocessen zijn afgebakende beroepsactiviteiten binnen een kerntaak. Werkprocessen kennen een begin en eind, hebben een resultaat en worden als kenmerkend herkend in de beroepspraktijk.
Het onderwijs in de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de kerntaken en de werkprocessen uit te voeren worden gegeven in de beroepsspecifieke vakken. Voorbeelden van beroepsspecifieke vakken binnen dit kwalificatiedossier zijn:
De beginnend beroepsbeoefenaar:
§ heeft kennis van basisprincipes van wettelijke regels m.b.t. bescherming persoonsgegevens
§ heeft basiskennis van de vertrouwelijke en privacygevoelige informatie
§ heeft basiskennis van wijze van archiveren
§ kan basiskennis over Arbo-regels en aspecten voor gezond en veilig werken toepassen tijdens de werkzaamheden
§ kan berekeningen uitvoeren
§ kan gegevens verwerken
BPV
De stage (BPV) vindt plaats bij erkende leerbedrijven. Dit zijn bedrijven/instellingen die aan bepaalde eisen voldoen.
Het leerbedrijf is tevens examinator indien er examens (proeves) worden afgenomen.
De BPV is behaald indien er een voldoende is behaald voor de werknemersvaardigheden, beoordeeld door het leerbedrijf.
Tijdens de BPV-periode komt een begeleider van school minimaal driemaal langs op het bedrijf, tweemaal om de werknemersvaardigheden te bespreken met jou en jouw begeleider van het bedrijf (jouw leidinggevende). en eenmalig om jouw examen in de praktijk af te nemen (proeve van bekwaamheid).
Stage vormt een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je oefent, doet werkervaring op en laat zien dat het werk bij je past. We noemen dit de beroepspraktijkvorming ofwel bpv. De bpv vindt plaats bij erkende leerwerkbedrijven. Dit zijn bedrijven/instellingen die aan bepaalde eisen voldoen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier www.stagemarkt.nl.
Buitenlandstage bij COG-mbo
Verleg jij graag je grenzen? Dan is een stage in het buitenland misschien iets voor jou! Een stage in het buitenland biedt je de kans om internationale werk- en leerervaring op te doen, om je talenkennis een enorme boost te geven en om andere vaardigheden zoals ondernemerschap en managementcompetenties te ontwikkelen. Allemaal zaken die later bij het zoeken van een baan, goed van pas kunnen komen. En… het is natuurlijk een fantastische ervaring om een tijd in het buitenland te wonen en te studeren.
Voordat je op stage gaat, krijg je een aantal voorbereidingslessen. Je krijgt uitleg wat het doel is van de stage en welke opdrachten je op de stage gaat uitvoeren.
Jouw bpv-periode duurt minimaal 250 uur in leerjaar 1. Je loopt 2 dagen stage per week, vanaf periode 2 van het schooljaar. Dezelfde stageperiode geldt in leerjaar 2.
Vanaf de derde onderwijsperiode word je voorbereid op je stage. Doordat wij al jaren samenwerken met stagebedrijven kunnen we je meestal goed voorlichten over de stagebedrijven. De branche is divers en voor elk leerjaar en door elke student zal een passende stageplaats gekozen moeten worden. In overleg met de coördinator BPV en slb’er wordt er samen gezocht naar een geschikte stageplaats. Wij vinden dit heel belangrijk, omdat je op deze manier een ondernemende houding ontwikkelt.
Je mag pas starten met je stage als je ondertekende stagecontract (BPVO) op school is ingeleverd.
Studenten die in het buitenland willen stagelopen, worden in het team besproken. Op basis van zelfstandigheid, flexibiliteit, beroepshouding en inzet geeft het team een bindend advies.
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
In leerjaar 1 werk je vanuit het basisdeel. In leerjaar 2 staat het profieldeel centraal. De lessen vinden plaats in theorielokalen en computerruimtes, en zorgen voor voldoende kennis als voldoende vaardigheden om in de praktijk aan de slag te kunnen als beginnend beroepsbeoefenaar.
Didactisch concept
Ons onderwijsprogramma bestaat uit projecten en uit vakken. Iedere 10 weken starten we een project op dat bestaat uit een situatie vanuit je toekomstige beroep. We bieden zoveel mogelijk realistische projecten aan en werken soms ook met echte opdrachtgevers vanuit de praktijk. Deze komen de opdracht dan toelichten aan de start. Je werkt vaak individueel aan een project, af en toe werk je in een groep aan een project. Aan het einde van de 10 weken lever je het eindproduct op en dit wordt beoordeeld.
De theoretische vakken die wij aanbieden in ons onderwijsprogramma bereiden je voor op je stage en examens. Ook zorgen we hiermee voor een koppeling tussen theorie en praktijk. De vakken zijn minimaal 10 weken gepland, en soms lopen bepaalde vakken langer door. We werken vanuit de boeken die op de leermiddelenlijst staan en ieder vak heeft toepassingsopdrachten om de theorie en vaardigheden te leren gebruiken in andere situaties.
Engels
Het vak Engels is niet examinerend, maar vinden we wel belangrijk om aan te bieden tijdens de opleiding om de kansen op een vervolgopleiding te vergroten.
Maatwerk generiek
Indien de student in de vakken Engels, Nederlands en/of rekenen excelleert, bieden we maatwerk aan om deze generieke examens of onderdelen hiervan al in leerjaar 1 af te ronden.
Criteria maatwerk
Het is mogelijk om de opleiding niveau 2 in 1 jaar af te ronden, indien je voldaan hebt aan alle generieke en beroepsspecifieke eisen. Alle examens generiek worden zowel in leerjaar 1 als 2 aangeboden, zodat eenieder op zijn of haar niveau examen kan doen.
Wat wordt er gedaan aan LOB?
Leerjaar
|
Competentie
|
Activiteit
|
1
|
- Capaciteitenreflectie
- Motievenreflectie
- Werkplek oriëntatie
- Loopbaansturing
- Netwerken
|
- Tijdens individuele SLB-gesprekken en bij keuzedeel Ondernemend gedrag (leerstijlentest, SWOT-analyse, reflectie en zelfreflectie.
- SLB
- BPV-voorbereiding, project Westervoort, gastlessen. Simulatiebedrijf PENNED
- SLB, BPV-voorbereiding
- BPV-voorbereiding, rollenspelen
|
2
|
- Capaciteitenreflectie
- Motievenreflectie
- Werkplek oriëntatie
- Loopbaansturing
- Netwerken
|
- Individuele BPV-gesprekken
- SLB, reflectie BPV
- BPV-periode, gastles accountancy, simulatie Kwantura
- BPV, SLB, carierredag
- Carierredag, BPV
|
3
|
- Capaciteitenreflectie
- Motievenreflectie
- Werkplek oriëntatie
- Loopbaansturing
- Netwerken
|
- SLB
- SLB
- BPV-periode, Burgerschap
- BPV, carierredag, gastlessen HAN,doorstroom HBO
- Carierredag, BPV
|
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.