Kwalificatiedossier
Voor jouw opleiding zijn landelijke eisen beschreven in het kwalificatiedossier. .
Het kwalificatiedossier is een verzameling van kwalificaties (diploma’s/beroepen). Het bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Dit kwalificatiedossier is door de Minister van Onderwijs vastgesteld. Deze eisen gelden dus voor iedereen in Nederland die jouw opleiding volgt. Je vindt jouw kwalificatiedossier op www.kwalificatiesmbo.nl.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.
1. Het basisdeel, wordt gevormd door:
De beroepsspecifieke onderdelen
In het basisdeel zijn de kerntaken, die onderverdeeld zijn in werkprocessen beschreven. Soms zijn er aanvullende eisen per uitstroomprofiel, deze zijn dan opgenomen in het onderwijsprogramma.
De generieke onderdelen
De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:
Nederlandse taal;
Rekenen;
Loopbaan
Burgerschap
Engels (alleen niveau 4)
Zie voor meer uitleg over het generieke onderdelen paragraaf examinering.
2. Het profieldeel
In het profieldeel staan kerntaken en werkprocessen beschreven die specifiek voor jouw opleiding gelden.
3. Het keuzedeel
Een deel van je opleiding bestaat uit keuzedelen. Je kunt uit verschillende keuzedelen kiezen. Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding.
Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:
- verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
- verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden, bijvoorbeeld door onderdelen van andere opleidingen te volgen;
- doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo of naar het hbo.
Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken met werkprocessen. Kijk voor meer informatie over keuzedelen verderop in dit ST’OER.
Een overzicht van de keuzedelen die jij kan kiezen vind je in de lijst keuzedelen op Sharepoint.
Keuzedeelverplichting en keuzemoment
In onderstaand overzicht kun je zien hoe groot de keuzedeelverplichting is voor jouw opleiding.
Kwalificatie
|
Soort opleiding
|
Keuzedeelverplichting
|
Niveau 1
|
Entreeopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Niveau 2
|
Basisberoepsopleiding
|
Studielast: 480 klokuren
|
Niveau 3
|
Vakopleiding
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding 3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Middenkaderopleiding >3 jaar
|
Studielast: 720 Klokuren
|
Niveau 4
|
Specialistenopleiding
|
Studielast: 240 klokuren
|
Je opleiding informeert je over het moment waarop je kunt kiezen welke keuzedelen je wilt volgen.
Kiezen uit aanbod van andere opleidingen
Als je een keuzedeel wilt kiezen dat niet door jouw opleiding wordt aangeboden, maar wel binnen een andere opleiding van COG-mbo, dan bespreek je dit met je slb-er.
De slb-er/ het team bekijkt dan de mogelijkheden voor het volgen van dit keuzedeel.
Er zijn twee mogelijkheden:
1.Het keuzedeel is landelijk gekoppeld aan jouw opleiding (een overzicht is te vinden op de website van het SBB):
- Wanneer het keuzedeel op COG-mbo aangeboden wordt door een andere opleiding, dan kun je deze volgen.
- Wanneer het keuzedeel niet op COG-mbo aangeboden wordt, zal de opleiding moeten kijken naar de mogelijkheden.
2.Het keuzedeel is landelijk niet gekoppeld aan jouw opleiding.
- De school onderzoekt of het keuzedeel dat je wilt volgen niet overlapt met je opleiding. Als er geen overlap is zal de studentadministratie jou inschrijven voor het keuzedeel.
Extra keuzedelen kiezen
Het is mogelijk om extra keuzedelen te volgen. Overleg dit altijd even met je slb'er.
Keuzedelen kiezen bij andere onderwijsinstellingen
In overleg is het ook mogelijk een keuzedeel te volgen bij een andere onderwijsinstelling. Je slb’er kan je hier meer over vertellen.
Uitvoering keuzedeelexamen
In het examenplan van het keuzedeel is aangegeven op welke wijze het keuzedeel geëxamineerd wordt en of de examinering op school of in de bpv plaatsvindt.
BPV
Binnen de Entreeopleidingen kan de BPV plaatsvinden op alle dagen van de week behalve op jouw lesdag. Deze lesdag wordt tijdig met jou gecommuniceerd. Doorgaans krijg je 2 bezoeken in het schooljaar, als het nodig is meer. Er kan ook telefonisch overleg plaatsvinden met de praktijkbegeleider.
In jouw arbeidscontract moeten voldoende uren vastgelegd worden om aan de BPV-urennorm te voldoen.
Om ervoor te zorgen dat je alle kerntaken en werkprocessen doorloopt, heb je een BPV-werkboek die je samen met je praktijkbegeleider doorneemt. Die opdrachten worden beoordeeld door de praktijkbegeleider en je BPV-begeleider vanuit school.
Onderwijsprogramma en meerjarenplanning
Naast het globale onderwijsprogramma krijg je elk schooljaar ook een gedetailleerd rooster, zodat je precies weet waar en wanneer je ergens verwacht wordt. In de meerjarenplanning staat hoe je opleiding er globaal uitziet. Deze is opgebouwd uit de kerntaak van het kwalificatiedossier en generieke onderdelen.
Modulair onderwijs
De Entree opleiding logistiek wordt in verschillende modules aangeboden. Iedere module krijg je uitgelegd aan het begin van de opleiding en rond je af. Wanneer je alle modules afgerond hebt, ben je klaar om te examineren en je diploma te behalen.
Profiel
In iedere module komt de inhoud van de eerste kerntaak aan bod. Je werkt als assistent in een arbeidsorganisatie en bereidt voor, voert uit en rondt verschillende werkzaamheden af.
In de verschillende modules staat het profieldeel centraal en leer je de volgende werkprocessen:
- Welke werkzaamheden doe je bij de ontvangst van goederen en producten?
- Hoe maak je goederen en producten gereed voor opslag?
- Welke werkzaamheden doe je bij het verzamelen van goederen, producten en emballage?
- Hoe maak je goederen en producten verzendklaar?
- Welke werkzaamheden doe je bij het uitvoeren van handelingen op goederen en producten?
- Hoe inventariseer je (een deel van) de voorraad?
Generiek
Je volgt generieke vakken waaronder Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Bij de vakken Nederlands en rekenen volg je een onderwijsprogramma dat jou voorbereid op niveau 2. Je krijgt instructie over de theorie en je gaat dan zelfstandig of in groepjes werken. In de les is er vaak ook ruimte voor verlengde instructie, als je de stof nog niet helemaal begrijpt.
De vakken burgerschap en loopbaan zijn erg belangrijk in de Entree opleiding. In de lessen burgerschap leer je over de 4 dimensies van burgerschap: sociaal-maatschappelijk, politiek-juridisch, economisch en vitaal. In deze lessen ga je aan de slag met geldzaken, normen & waarden, wetten & regels, gezonde voeding en politiek. Je krijgt in de 1e onderwijsperiode sportlessen en je neemt deel aan een sportdag.
In de lessen loopbaan ga je aan de slag met jouw eigen loopbaan. Wordt het volgend jaar niveau 2 of ga je liever aan het werk?
Keuzedeel
Aan het begin van de opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die je kunt kiezen. Je kunt kiezen uit het keuzedeel verrijking leervaardigheden en digitale vaardigheden basis.
Verrijking leervaardigheden
Bij het keuzedeel ‘Verrijking leervaardigheden’ bespreek je met jouw begeleider wat jij wilt leren en welk resultaat jij voor ogen hebt. Je maakt samen met begeleider(s) een plan met wat je gaat doen, de tussenstappen die je zet, hoe je dit gaat doen en welke ondersteuning jij daarbij krijgt. Je legt de afspraken vast en voert jouw plan uit. Je houdt bij of je de planning haalt. Je bepaalt samen of aanpassing nodig is in planning, tijd, de wijze van uitvoeren van de afspraken en/of de ondersteuning. Je komt met voorstellen voor oplossingen om jouw doelen te bereiken.
Digitale vaardigheden basis
Bij het keuzedeel ‘Digitale vaardigheden basis’ leer je over digitale kennis, vaardigheden en competenties die je breed in kunt zetten bij het uitoefenen van je beroep, ongeacht het softwarepakket, de vorm van verwerking of werkwijze. Dit keuzedeel is belangrijk voor alle beroepen waar intensief gebruik wordt gemaakt van digitale informatie, gegevens en content als input voor verdere verwerking.
In het onderwijsprogramma kun je zien hoe lang jouw opleiding duurt en hoe de opleiding is ingedeeld.